Кінець газової війни чи перемир’я? Прем’єри Тимошенко і Путін домовились

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.01.2009 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6501

Вночі, у Москві закінчилися міжурядові україно-російські переговори, які тривали майже десять годин. Завтра очікується підписання договорів.

Прес-секретар українського прем`єр-міністра Марина Сорока, повідомила, що на переговорах досягнута домовленість про те, що документи, які фіксують ціну на газ для України та транзит через її територію до Європи, будуть підписані у понеділок, 19 січня.

Вона також сказала, що згідно із домовленостями, після підписання цих документів буде відновлений транзит газу до європейських країн.

Український прем'єр на спільній прес-конференції повідомила, що глави урядів доручили керівництву "Газпрому" і "Нафтогаза" підготувати документи, в яких будуть зафіксовані досягнуті домовленості. За словами Тимошенко, постачання газу буде відновлено відразу після підписання цих документів.

Прем'єр України Юлія Тимошенко призналася, що "переговори були дуже нелегкі". "Але ми прийшли до взаєморозуміння, яке дає можливість підписати всі контрактні документи", - відзначила Тимошенко.

"Відразу після підписання цих документів будуть відновлені всі постачання природного газу", - сказала прем'єр України.

Росія надасть Україні 20-відсоткову знижку від європейської ціни на постачання газу за умови, що Україна збереже пільгову ставку за транзит російського газу на рівні 2008 року. "Досягнута домовленість, що в 2009 році українській стороні буде надана 20-процентна знижка на російський природний газ за умови збереження пільгової ставки транзиту по Україні за ціною 2008 року", - сказав досить утомлений прем'єр РФ Володимир Путін після переговорів в Москві.

Крім того, Путін відзначив, що з 1 січня 2010 року ціни на російський газ, як і на його транзит через територію України, будуть європейськими.

За словами Путіна, обчислення і визначення ціни на газ, а з наступного року - на транзит здійснюватиметься за формулою, аналогічною тій, що діє для європейських країн.

Замість післямови. Підсумовуючи переговори глав урядів України і Росії ми звертаємо вашу увагу на те, що Росія підтвердила свою односторонню відмову від Меморандуму, підписаного Путіним наприкінці минулого року.

Отже, тепер відметено жодні сумніви у тому, що газова війна спланована і організована Кремлем із очевидною метою - викликати техногенну і економічну катастрофу в Україні, що за їхнім задумом, мало б означати добровільну відмову українського державного керівництва від державного суверенітету і перехід під протекторат Москви.

Однак, не сталося, як гадалося. І ми маємо завжди пам'ятати імена тих маленьких українців, інженерів, які обслуговують ГТС України, бо саме вони виграли цю війну і зірвали плани агресорів.

Героям - Слава!


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.