Газове перемир’я. Сторони рахують прибутки і збитки

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.01.2009 23:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6516

Маленькі українці взнають скільки їм це коштуватиме через два дні. В уряді порахують за формулою.

Уряд України протягом доби-двох оголосить точну ціну на російський газ.

Про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на брифінгу після церемонії підписання газових угод між Україною та Росією.

Юлія Тимошенко відзначила, що Україна встановить середню ціну на газ для всіх споживачів, які користуватимуться російським газом. «Я хочу взяти хоча б дві доби для того, щоб більш точно порахувати середню ціну на газ, і я думаю, що протягом доби-двох ми оголосимо ціну, яка буде діяти з 1 січня для всіх споживачів. Єдине, що можу сказати, що вона набагато, набагато, набагато нижча, ніж ті прикидки, які робили українські засоби масової інформації», - відзначила Прем’єр-міністр України.

За словами Юлії Тимошенко, формула, за якою буде встановлюватися ціна на російський газ для України і на його транзит до європейських країн, вже давно застосовується в країнах Європи, є універсальною та створює для України такі самі рівні умови, як і для інших країн ЄС.

Прем’єр-міністр відзначила, що складовою формули є ціна на мазут, газоль і ціна на газ за попередній період.

Між тим економію від нових домовленостей вже обрахурали.

Отримання Україною 20-відсоткової знижки на ціну російського газу у 2009 році дозволить країні зекономити 5 млрд. доларів, заявила Прем’єр-міністр України Тимошенко.

За словами Тимошенко, заощадження такої великої суми дозволить вітчизняній промисловості та сектору економіки відчувати себе більш впевнено в конкуренції на світових ринках.

Прем’єр-міністр України прогнозує, що перехід на ринкову ціну газу у 2010 році буде відбуватися не так складно у зв’язку з падінням світової ціни на нафту: „Перехід зі спеціальних пільгових цін на газ для України на ринкові ціни, мені здається, пройде безболісно”.

Тимошенко повідомила, що у першому кварталі ця ціна буде більш високою, а в другому і третьому вона буде радикально знижуватися: „В середньому по року ця ціна для України буде абсолютно нормальною. Близько 235 доларів за тисячу кубометрів”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.