Дослідники розкрили таємницю утворення Дороги гігантів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.01.2009 03:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6517

Закономірності у формуванні таємничої Дороги гігантів - інтригуючій визначній пам’ятці Північної Ірландії - розкрили дослідники з Університету Торонто.

Легенда свідчить, що цю дорогу побудував герой Фінн Мак Кумал. Шестигранні кам'яні колони, що формують дорогу, мабуть, найвідоміший приклад незвичайної на вигляд структури, яка була породжена лавою, що застигла.

Хоча дуже схожі утворення є і в інших частинах світу. При цьому подібні колони значно різняться за розмірами (від сантиметрів до метрів в поперечнику) і іноді відрізняються числом граней. Канадські фізики вирішили знайти закономірності в будові таких систем.

Спершу вчені побували на Дорозі гігантів і у в кількох інших місцях із схожим пейзажем і ретельно виміряли геометричні параметри багатокутників. А потім вони вирішили: якщо даний процес розтріскування застигаючої лави схожий за фізикою з розтріскуванням висихаючої землі, фарби і з декількома іншими аналогічними процесами, що відбувалося колись на Дорозі гігантів, то його можна спробувати відтворити в лабораторії.

Для цього експериментатори запаслися нагрівальною лампою, ємністю з водою і кукурудзяним крохмалем. При нагріві і висиханні ця суміш формує тріщини і довгі колони, що нагадують своєю зовнішністю стовпи Дороги гігантів. Варіюючи режим нагріву і висихання крохмалю, учені отримали залежність, поширену ними і на зв'язок розміру базальтових стовпів із швидкістю охолоджування лави, яку потім перевірили за даними "з місць".

Загальна закономірність, стверджують учені з Торонто, така: чим повільніше застигає лава, тим більші виходять стовпи. Автори дослідження стверджують, що знайдений ними коефіцієнт, що пов'язує швидкість охолодження (або висихання) дозволяє передбачати розмір осередків і в інших схожих процесах, на зразок висихання шкорини грязі або розтріскування шару вічної мерзлоти, відзначає журнал "Мембрана".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.