Американців на “Титаніку” врятувала нахабність

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 20.01.2009 03:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6518

Американцям вдалося врятуватися завдяки своїй нахабності і відсутності етикетних понять.

Про це повідомляє австралійське видання Brisbane Times.

До такого висновку прийшли австралійські дослідники з Технологічного університету Квінсленд, уважно вивчивши свідчення вцілілих пасажирів легендарного “Титаніка”.

Як відомо, шлюпок на “Титаніку” було недостатньо. Американці без зайвих сентиментів сідали в рятувальні шлюпки, у той час як британці ввічливо чекали своєї черги або навіть поступалися місцями іншим пасажирам.

Використовуючи ключові поняття економіки - дефіциту та особистого інтересу, фахівець з психології поведінки в економіці Девід Севідж спробував з'ясувати, чи повертаються люди до менталітету природного відбору, стикаючись зі смертельною небезпекою.

Севідж, крім “Титаніка”, вивчив ще три великі морські катастрофи XX століття, щоб визначити, як люди поводяться в ситуаціях, коли мова йде про життя і смерті.

Згідно з даними дослідження, деякі британці поступалися місцями в шлюпках, виходячи з прийнятих правил ввічливості, незрозумілих американцям.

На думку Севіджа, етикет мав для американців значно менше значення, як це спостерігалося серед англійців. Результати дослідження показують, що соціальні норми і альтруїзм настільки сильні, що діють навіть під час небезпечних для життя кризових ситуацій (але, на превеликий жаль, не сприяють власному виживанню в таких ситуаціях, що й підтвердило дослідження австралійців - прим. “Аратти”.)


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.