Бий своїх, щоб чужі боялися. Президентські клерки вже публічно розчарувалися у газових угодах

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.01.2009 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6522

Умови на постачання російського газу, які Україна отримала згідно з підписаним у Москві договором, гірші за ті, які були запропоновані їй до Нового року.

Так прокоментував сьогодні на брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату Президента України - Представник Президента України у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак підписані між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» договори на постачання і транзит газу на період з 2009 по 2019 рік.

«Україна, яка зайняла консолідовану, тверду, виважену, абсолютно обґрунтовану позицію перед Новим роком, яка вела себе абсолютно гідно під час так званої газової війни протягом цих трьох тижнів, зрештою отримала угоди, які, за моїми попередніми оцінками, гірші, ніж ті, які пропонувалися напередодні Нового року», - сказав він та додав, що підписаний в Москві українсько-російський газовий договір «викликає розчарування».

Шлапак наголосив, що договори не повністю відповідають директивам Президента України та суперечать усім базовим домовленостям у сфері газозабезпечення України, досягнутим впродовж 2008 року.

Так, Шлапак нагадав, що в лютому 2008-го відбулися переговори Президентів України і РФ. У жовтні 2008-го на базі домовленостей, досягнутих двома Президентами, було підписано Меморандум між Прем'єр-міністрами двох країн. На підставі цього Меморандуму в жовтні 2008-го було підписано Угоду, де зафіксовано принципи, на яких повинна будуватися «газова» співпраця України і Росії у 2009 р. «Підкреслю, що ця Угода, підписана керівниками української та російської газотранспортних компаній, повністю відповідала тим директивам, які були надані пану Дубині для переговорів із російською стороною», - зазначив Шлапак. За його словами, ключові принципи згаданої Угоди - запровадження двосторонніх прямих взаємин; поетапний, протягом трьох років, перехід на ринкові ціни; синхронність переходу на ринкові ціни щодо газу, його транзиту та зберігання. Також було домовлено про надання Україні технологічного газу, що є поширеною європейською практикою.

«Ми домовилися про ряд дуже серйозних і партнерських речей», - сказав Шлапак. Однак, у грудні минулого року, наголосив він, за столом переговорів «нам було запропоновано зовсім інші умови». «У результаті, 31 грудня вийшла спільна заява Президента і Прем'єр-міністра України, де була чітко зафіксована українська позиція про те, що прийняти пропозиції, які пропонує сьогодні Росія, ми не можемо, і були дані орієнтовні розрахунки, на яких базується позиція України», - сказав Шлапак. Він наголосив, що Україна наполягала на необхідності переходу на європейську формулу розрахунку ціни на газ. Однак, це її наполягання було відкинуте російською стороною.

Шлапак підкреслив, що при укладанні цінової формули для України на 10 років питання стартової ціни є надважливим. «Цифра, яка зафіксована сьогодні в контрактах - 450(?) доларів США - є абсолютно неправильною ціною на кордоні Росія-Україна», - наголосив Перший заступник Глави Секретаріату Президента.

«Як порахована ця цифра і звідки вона взялася, мені складно сказати. І дуже складно її пояснити буде і експертам, які брали участь у переговорах та тим, хто на неї погоджувався. Проблема в тому, що цифра - 450 доларів - зафіксована на 10 років», - відзначив Шлапак.

«Чому Україна одержала зі старту ціну, яка є гіршою, ніж у більшості країн Європи? У директивах питання стояло - симетричність принципів ціни і ставки транзиту. Ціна транзиту залишена без змін», - додав він.

«Таким чином, на превеликий жаль, по транзиту ми не отримали ніякого поступу у 2009 році», - зазначив Шлапак.

У такій ситуації, наголосив він, залишаються без відповіді запитання, якою буде ціна на опалення для населення та всіх інших споживачів, адже з урахуванням передбачених у бюджеті компенсацій, вона має зрости щонайменше вдвічі; чи враховано в бюджеті України достатньо ресурсу для того, щоб компенсувати різницю в ціні та яким чином має збалансувати свій бюджет НАК «Нафтогаз».

«Я особисто пропонуватиму Президентові, щоб це питання було розглянуто на засіданні РНБО», - сказав Шлапак.

Замість післямови. Важко сказати, наскільки поінформований президентський канцелярист, проте, як засвідчують публічні джерела, ні про які $450 ніхто і ніде не домовлявся. Мова йшла про ціну, меншу, ніж запропонована росіянами «пільгова» ціна у $250. У договорах також зафіксована знижка від цієї ціни на 20%.

Обидва прем'єри також публічно підтвердили, що із 1 січня 2010 рооку Росія платитиме ринкову ціну за транзит через Україну.

Отже виникає питання: чи пан Шлапак був на Марсі, чи всі навколо - дурні?

Проте, активне обливання брудом всередині влади, яке фонтанує із Банкової, явно не засвідчує наявність інтелекту у тамтешньої команди.

Розумні люди вже давно кажуть - якби не багнокидання язикатих клерків та не чиновні забави навколо владних крісел - у Кремлі б менше чухалися рученятка на українське. Втім, ми, маленькі українці, давно кажемо: дурень у владі - стихійне лихо, а послужливий дурень у владі - гірший за окупанта.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.