Тимошенко розповіла про газ

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 20.01.2009 16:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6523

Ціна газу для українських споживачів на українсько-російському кордоні складе 228,8 дол. за 1 тис. куб. м.

Про це на прес-конференції повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За її словами, з урахуванням ПДВ, митного збору і інших податків і зборів, вона збільшиться.

"Ця ціна є дуже гідною для перехідного періоду", - відзначила прем'єр.

Вона підкреслила, що в газовій угоді між "Нафтогазом" і "Газпромом" "передбачені щоквартальні ціни", але "у зв'язку з кризою, ми вирішили, що беремо середню ціну по всіх чотирьох кварталах".

Тимошенко нагадала також, що "11 млрд куб. м газу Україна купує у "Газпрому" за спеціальною ціною", що дає додаткову можливість для утримання ціни для підприємств на вказаному рівні. "Всі підприємства отримають саме такий газ", - сказала вона.

Прем'єр повідомила, що ціна технологічного газу для України в 2009 р. складе 153,9 дол. за 1 тис. куб. м. Вона підкреслила, що це на 25 дол. менше, ніж в 2008 р.

"У таких умовах є обґрунтованим збереження на 2009 р. існуючої ставки на транзит природного газу - 1,7 дол. за 1 тис. куб. м. Це дасть можливість нашій газотранспортній системі нормально функціонувати", - сказала вона.

За словами Тимошенко ходження споживаного газу тепер не має значення для України.

"Тепер у нас є абсолютно прозорий формульний підхід. І в цих умовах не має значення походження газу, який Україна споживає", - сказала вона.

Тимошенко зазначила, що походження газу мало значення в той час, коли у схемі постачань газу до України були задіяні посередники.

"Хочу підкреслити, що ми досягли мети, яку ставили перед собою рік тому, - усунення будь-яких посередників і перехід на прямі прозорі двосторонні угоди. З корупцією в газовій сфері покінчено", - заявила Тимошенко.

Разом із тим, вона зазначила, що Україна має намір мінімізувати закупівлі російського газу в І кварталі 2009 р. "Дорогий газ в першому кварталі немає ніякої необхідності споживати. Сховища для цього є. Не дарма ми накопичували, і зараз маємо необхідний люфт", - сказала Тимошенко.

Вона відзначила, що формульний розрахунок ціни на газ для України дає підстави для зниження ціни в подальші квартали.

Тимошенко наголосила, що НАК "Нафтогаз України" в стані самостійного забезпечити всіх споживачів на внутрішньому ринку, включаючи промислові підприємства.

Відповідаючи на питання, чи буде компанія "Газпром збут Україна" в 2009 р. поставляти газ українським споживачам після підписання контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом" на 10 років, Тимошенко сказала: "Треба подивитися чи є така зацікавленість у самої компанії "Газпром збут". НАК "Нафтогаз України" сам в змозі забезпечити українських споживачів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.