Європейці роблять висновки із кремлівського шоу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.01.2009 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6524

Президент Європейської комiсiї Жозе Мануель Баррозу заявляє, що європейськi спостерiгачi повiдомляють про вiдновлення постачань газу до країн Європи.

«Постачання газу триває нормально, i ми можемо повiдомити нашим громадянам, що газ вже в дорозi», – сказав вiн сьогодні в Брюсселi.

Президент Єврокомісії висловив задоволення відновленням поставок, однак наголосив, що ЄС має винести уроки з кризи.

Такими уроками він назвав необхідність солідарних зусиль на енергетичному ринку, посилення енергетичної безпеки, в тому числі шляхом схвалення Радою міністрів ЄС пропозицій Єврокомісії щодо направлення 5 мільярдів євро невитрачених бюджетних коштів на енергетичні проекти.

Крім того, за словами Баррозу, Євросоюз має завершити реформування єдиного енергетичного ринку для посилення його прозорості, а також вжити заходів на випадок можливих енергетичних криз у майбутньому.

Тим часом, у «Нафтогазі України» повідомили, що відновилося постачання росiйського газу до Словаччини.

У компанії пояснили: ця країна першою отримує газ через наявнiсть на заходi України великих сховищ палива, що дозволяє швидко пiдняти тиск пiсля вiдновлення постачань Росією в повному обсязi за всiма напрямами i перевести українську ГТС у штатний режим роботи.

За попереднiми даними, найбiльший час для вiдновлення транзитних постачань знадобиться в напрямку газовимірювальної станції Орлівка на кордонi з Румунiєю для подальшого транспортування газу до Болгарiї та на Балкани.

Водночас «Нафтогаз» гарантує вiдновлення постачань на виходi української ГТС за всiма напрямками впродовж 36 годин з моменту вiдновлення постачань на її входi.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.