Наша пісня - гарна й нова... Президент Ющенко розділив думку своїх клерків

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.01.2009 20:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6526

Президент України Віктор Ющенко називає програшем газові домовленості з Росією.

Про це він сказав на спільній прес-конференції з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком у Чернігові.

Ющенко зауважив, що ціна на газ для України буде такою, як заявив «Газпром», - 360 доларів за тисячу кубометрів.

Президент висловив здивування з приводу такої ціни, зауваживши, що сьогодні відповідної ціни не можна знайти в Європі. Зокрема він нагадав, що ціна на газ для Німеччини становить 280 доларів.

Більше того, Ющенко зауважив, що базовою на перший квартал цього року бралась ціна 450 доларів, і від цієї цифри відраховувалась знижка 20%.

Президент висловив думку, що це буде знаковим компонентом, який буде визначати вартість газу і на наступні 10 років.

«Тому я сказав би, що закладення базової ціни у 450 – це явний програш», - сказав він.

Також Ющенко розкритикував те, що відповідно до домовленостей ціна на транзит газу територією України не зростає пропорційно до ціни на газ. Він вважає, що лібералізація ціни на газ і залишення ціни на транзит на діючому рівні не дозволяють говорити про економіку, тим більше, що 80% ціни транзиту становить ціна газу.

Тому, на його думку, Україна, не підвищивши пропорційно ціну на транзит, втратила ті 20%, які виграла у ціні на газ.

Також Ющенко зауважив, що якщо вірити заявам уряду, що ціна на газ в середньому за рік становитиме 228 дол., то у четвертому кварталі газ має коштувати 132 дол.

«Усім зрозуміло, що такої ціни не буде», - сказав Президент.

Тому, сказав він, експерти здійснили аналіз цих домовленостей і запропонували кроки по мінімізації їх негативних наслідків для економіки України.

Як повідомив Ющенко, 23 січня відбудеться закрите засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглядатиметься питання газової кризи.

Президент зазначив, що на цьому засіданні необхідно детально подивитись документи, підписані між «Нафтогазом» та «Газпромом», оцінити їх з точки зору відповідності національним інтересам і виробити оптимальні кроки, щоб мінімізувати негативні наслідки високої ціни на газ у 2009 році.

Серед іншого Президент зазначив, що необхідно буде радикально змінити відносини держави з усіма споживачами газу.

«Єдине, чому можна радіти, це те, що Росія відновила поставки газу для Європи та українських споживачів», - сказав Ющенко, додавши, що все інше необхідно розглядати детально і «давати відповіді на нові виклики».

Від “Аратти”: ми добре пам'ятаємо газові переговори січня 2006 року і контракт, підписаний урядовцями Єханурова. Саме тоді було легалізовано посередника у вигляді РУЕ.

Якщо хтось забув, ми нагадаємо: тоді Віктор Андрійович привселюдно заявив, що готовий підписатися під кожним словом цієї угоди.

Щоправда, трохи згодом гарант вже риторично запитував, а що ж таке то РУЕ? Не у народу, який його обрав, не у урядовців, які підписали контракт, а у ФБР США. Бо у західних медіа почалися публікації про корупцію в українській владі...

Нині ж нас дивує не те, що український прем'єр і газпромівські діячі називають різні ціни, посилаючись на підписаний щойно договір. Нас дивує те, що український Президент, очевидно не розібравшись, повторює, як із суфлера, газпромівські цифри.

Хоча ми пам'ятаємо, як нещодавно, той самий Президент Ющенко підтверджував газпромівські байки про крадіжки газу українцями. Що нині спростовано міжнародними експертами.

Так кому ж нам вірити?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.