Дістали. Президент Ющенко послав Наливайченка і Медедька... звітувати

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 21.01.2009 15:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6527

Президент Віктор Ющенко вкрай незадоволений станом боротьби із корупцією. Точніше - він врешті бобачив те, що й всі: лояльність до корупціонерів прокуратури і СБУ.

Президент України Віктор Ющенко провів зустріч із співголовами Міжвідомчої робочої групи з протидії корупції – в. о. Голови Служби безпеки України Валентином Наливайченком та Генеральним прокурором України Олександром Медведьком.
Головна тема зустрічі – стан реалізації заходів, намічених Планом роботи Міжвідомчої робочої групи у 2008 році.

Президент України наголосив, що ознайомившись із звітними матеріалами про діяльність Міжвідомчої групи у 2008 році, він «не може дати позитивну оцінку її роботі».

За словами Глави держави, сьогодні правоохоронні органи працюють неефективно, немає ні координації, ні конкретних результатів, як того очікувалося при створенні Міжвідомчої робочої групи.

Президент підкреслив, що Міжвідомча робоча група мала вдосконалити взаємодію органів прокуратури, Служби безпеки, внутрішніх справ, державної податкової служби, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади у питаннях запобігання та протидії корупції. «Я сподівався, якщо Генпрокурор, Служба безпеки осмислять свою місію, осмислять те, що до вас не можна достукатися, – у цій країні більше немає кабінету, куди можна стукати. Ви є останній форпост», - сказав Ющенко.

Президент нагадав, що в рамках Міжвідомчої робочої групи було проведено спільну робочу нараду, під час якої сформульовано спільний план дій на 2008 рік. «Він стосувався близько шести сфер, по яких ми мали разом із вами зробити удар, продемонструвати ефективність, що Генеральному прокурору не страшна у цій країні жодна особа, незалежно від того, де вона сидить, що він може ініціювати питання про кримінальну відповідальність будь-якої людини, особливо державного службовця, незалежно від його статусу, якщо він порушив закон, якщо ми хочемо повернути віру людей в нашу правоохоронну систему», - зазначив Глава держави. Однак, за його словами, із передбаченого Планом на 2008 рік 41-го заходу Робоча група розглянула лише дев'ять.

Віктор Ющенко також підкреслив, що сьогодні в суспільстві «тільки лінивий не говорить про корупцію у судовій системі». За його словами, при значній корумпованості судової гілки влади за 2008 рік жодного судді не засуджено. «Мене це обурює, тому що через такі дії опускаються руки, зменшується довіра людей до правоохоронної системи», - сказав Глава держави.

Він також зауважив, що до суду направлено лише 16 кримінальних справ стосовно представників судової системи. «Я хочу зробити лише один висновок: порожня робота Міжвідомчої робочої групи базується тільки на одному, скоріш за все, на корупції в самих тих органах, які відповідають за правоохоронну діяльність. Ви не можете дати оцінку, бо ви вже втратили моральне право таку оцінку робити. Ви не можете рухати процес, тому ви не є загрозою для будь-кого. Над вами партійні парасольки, і ви думаєте, що у вас – алібі», – наголосив Ющенко.

Президент також зауважив, що за вчинення корупційних правопорушень у 2008 році притягнуто до відповідальності лише одного представника органів прокуратури – помічника прокурора Гагарінського району м.Севастополя М.Зубченко. В.Ющенко при цьому підкреслив, що немає значення, скільки кримінальних справ відкрито, адже вони не доводяться до кінця. «У вас немає сили, немає волі, у вас боязнь за партійні звіти перед чиновниками, які стоять над вами», – сказав Президент.

Глава держави звернув увагу на випадок, коли внаслідок неправомірних дій співробітників прокуратури Одеської області – заступника прокурора області В.Шахова, прокурора відділу К.Стоянова, та Південної митниці – керівників митного посту «Іллічівськ», вчинених в інтересах комерційної структури «Файв Стар» (м. Одеса), втрачено речові докази у кримінальній справі на суму понад 12 млн. грн.

Президент також зазначив, що йому прикро, що Міжвідомча робоча група не провела жодного виїзного засідання у регіонах, де, за статистичними даними, результатами соціологічних опитувань поширені факти корупції.

Він нагадав, що пріоритетними напрямками роботи Міжвідомчої робочої групи були земельні відносини, адміністративно-управлінська діяльність, правоохоронна діяльність. «Жодного позитивного кроку я не бачу», - сказав Президент.

Окрему оцінку Глава держави дав Міжвідомчій робочій групі щодо її роботи у сфері законодавства з питань запобігання та протидії корупції. Він підкреслив, що в умовах парламентської кризи, спричиненої фракцією БЮТ, Верховною Радою України дотепер не приведено національне антикорупційне законодавство у відповідність із світовими стандартами. «Але я не побачив вашого завзяття, що ви готові віддано в стінах парламенту боротися за ці питання, ... щоб ви блискуче виступили в комітетах парламенту, переконали всі демократичні прогресивні сили в позачерговому порядку прийняти ці питання – я вашої роботи не бачу», – заявив Ющенко.

Виходячи із ситуації, Президент запропонував провести загальнонаціональну нараду, де заслухати звіт Міжвідомчої робочої групи щодо результатів виконання запланованих заходів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.