Скандал навколо Ермітажу розпалюється з новою силою

Автор/джерело -  © «Музейний портал України»



Дата публiкацiї - 9.08.2006 14:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=653

Цілий ряд творів образотворчого мистецтва, що зберігаються в Державному Ермітажі, вимагає незалежної перевірки їх автентичності.

Таку заяву зробив в ефірі радіостанції «Ехо Москви» колишній заступник голови Рахункової палати РФ Юрій Болдирєв. За його словами, Рахунковою палатою РФ ще 5–6 років тому були виявлені порушення при зберіганні і транспортуванні картин Ермітажу, через які оригінали картин цілком могли бути підмінені на копії.

«Рахункова палата виявила, що величезна кількість шедеврів подорожувала по 3–5 місяців після закінчення строку їхньої демонстрації за кордоном без держгарантій, без страховки та проміжних експертиз», – сказав він. За словами Ю.Болдирєва, такі переміщення картин, як правило, робляться з метою підміни оригіналу на копію. При цьому Ю.Болдирєв відзначив, що йдеться про твори таких художників, як Кандинський, Гоген, Піссаро тощо.

«Я не стверджую, що в Ермітажі висять копії, але я вважаю, що ми повинні провести незалежну експертизу автентичності картин, які подорожували таким чином, а наскільки мені відомо, цього зроблено не було», – сказав він.

Ю.Болдирєв також зазначив, що, незважаючи на давній строк виявлення порушень (5–6 років тому), а також на те, що інформація про зазначені порушення була передана до Генеральної прокуратури, розслідування по згаданих фактах не велися, і дана тема була закрита для обговорення в пресі. На думку Ю.Болдирєва, замовчування цієї теми відбувалося завдяки створеній урядом і тодішнім Міністерством культури системі «безконтрольності та безкарності», що дозволяло робити розкрадання.

За словами колишнього чиновника, при проведенні Рахунковою палатою перевірок в основних російських музеях (Державній Третьяковській галереї, музеях Кремля тощо) «ніде аудитори не стикалися з такою протидією, як в Ермітажі».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.