Кому війна, а кому... Уряд судитиметься з Стельмахом

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 21.01.2009 20:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6530

Уряд звернеться до суду з позовом про заборону перерахування Національним банком України 3 млрд. грн. “Надра банку”.

Про це прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила сьогодні на прес-конференції.

«Уряд ухвалив рішення звернутися до суду з тим, що гроші виділені незаконно, всупереч Закону «Про Державний бюджет України», гроші виділені без забезпечення, абсолютно на корупційній основі. Уряд звернеться до суду і проситиме винести ухвалу про заборону перерахування 3 млрд. грн. «Надра банку», - наголосила Юлія Тимошенко.

Глава Уряду нагадала, що на сьогодні Національний банк України виділив вже понад 10 млрд. грн. лише одному банку «Надра», який представляє Дмитро Фірташ. Юлія Тимошенко зауважила, що ці кошти виділено без будь-яких гарантій та шансів на повернення. «Всі ці гроші працюють на спекулятивному ринку валюти гривня-долар і вбивають курс гривні. Це потрібно терміново припиняти», - підкреслила прем’єр-міністр.

Прем’єр-міністр зауважила, що з сьогоднішнього дня очолювана нею політична сила, що представлена у Верховної Ради, розпочинає збір 150 підписів для проведення позачергової сесії Верховної Ради, яка буде розглядати питання Національного банку, в тому числі зміни та доповнення до Закону «Про Національний банк України».

Юлія Тимошенко відзначила, що проведення позачергової сесії парламенту дозволить заслухати Голову і Правління НБУ, які допускають «продовження свідомої руйнації гривні», а також Президента країни, аби з’ясувати, чому він не реагує на протиправні дії НБУ, не перешкоджає корупції та, по суті справи, нехтує своїми конституційними повноваженнями.

«Уряду незрозуміла позиція Президента, позиція Національного банку і ми вважаємо, що гривню потрібно терміново рятувати, потрібно терміново рятувати державні гроші, якими сьогодні розпоряджається Національний банк безглуздо і корупційно», - наголосила прем’єр-міністр.


Клерки гаранта підписалися за своїх

Сьогодні Прем'єр-міністр України Ю.Тимошенко повідомила, що Урядом прийнято звернення до Президента України з вимогою внести до Верховної Ради України подання на звільнення Голови Національного банку України.

«Для мене є тривожним сигналом, що Прем'єр-міністр вживає всіх можливих засобів для того, щоб переключити увагу суспільства з теми результатів переговорів про постачання природного газу в Україну. Показовим є те, що Урядом, за повідомленням Прем'єр-міністра, схвалено результати цих переговорів при тому, що жодного документу міністрам не надавалося. При цьому експерти говорять про незрозумілість доцільності підписання довготермінових угод по 450 доларів, і залишенні вартості транзиту на рівні 2008 року з неясною процедурою перегляду», - наголосив Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога.

Крім того, за словами Балоги, викликає занепокоєння чергова мета, на яку Тимошенко спрямовує свої зусилля. У той час, як в країні розгортається криза, розкручування нового політичного шоу «хто буде головою Нацбанку» навряд чи можна назвати стабілізуючим заходом.

«Адже справа не в Стельмаху, і всі політичні сили це чудово розуміють.

Сьогодні, замість того, щоб вживати термінових кроків із виправлення ситуації, знову шукаємо простих рішень. Необхідність для Прем'єр-міністра поставити Національний банк під свій контроль очевидна - замість того, щоб робити напередодні виборів необхідні, але непопулярні кроки для збалансування бюджету, Уряд хоче профінансувати всі бюджетні видатки, ввімкнувши станок».

Як підкреслив Глава Секретаріату Президента України, це - загроза жбурнути країну назад у 90-ті роки, коли поки людина від магазину добігала до дому за грошима, ціни встигали підвищувати. Кожна людина, яка має заощадження - заручник такої політики.

«Президент України не може допустити такого сценарію розвитку подій. Виконавча влада не зможе узурпувати всі державні інститути в країні».

Замість післямови. Ми, як і решта маленьких українців, ніяк не можемо уторопати, чим викликане палке фінансове кохання НБУ і абсолютно не державного банку?

Тим більше, що згаданий банк - не совітський Ощадбанк, де свої, чесно зароблені копійки, зберегали мільйони українців. Але, навіть, якщо і не мільйони, то чому ми, платники податків і не вкладники приватного банку маємо платити за помилки якихось типу банкірів, які узяли гроші громадян, а тепер типу не мають чим відповісти по своїх зобов'язаннях? У народі це називається "кидалово", а в Кримінальному Кодексі - шахрайство. І за це, до речі, наступає цілком реальна відповідальність. До речі, аж ніяк не пов'язана із грошовою допомогою НБУ.

От у нас, маленьких українців, і виникла цікавість: навіщо і на яких підставах ми маємо платити свою трудову копійку тим, хто відпочиває на Канарах і пересувається не у громадському транспорті? І хто дозволив пану Стельмаху вільно, на свій розсуд, розпоряджатися нашими грошима? Особисто ми - не дозволяли. А ви?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.