Тимошенко вважає, що Президент хоче повернути РУЕ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.01.2009 18:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6535

Зараз немає потреби проводити засідання РНБО з газового питання, оскільки це необхідно було робити, коли криза була в розпалі.

Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко на брифінгу.

«Ця криза була ініційована штучно для того, щоб зберегти корупційного посередника «РосУкрЕнерго». Я дуже радію, що сьогодні вона (криза) завершилася, і на РНБО нема чого розглядати», - заявила глава уряду.

Юлія Тимошенко також заявила, що не дозволить Президенту повернути корупційного посередника між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

Вона повідомила, що ціна на російський природний газ розраховується для всіх європейських країн за єдиною формулою: «Формула використовується абсолютно стандартна для всіх країн. Для України не було особливої формули».

Тимошенко нагадала, що ціна на газ для України у 2009 році також розраховувалася за стандартною формулою, однак нашій державі російська сторона надала 20% знижку, що дозволило вийти на середню вартість газу в розмірі 228,8 доларів за тисячу кубометрів. Щодо вартості газу у 2010-2011 роках, то ціна визначатиметься під час майбутніх переговорів між Україною і Росією: «Ціна на ще два роки – 2010-2011 роки – це питання переговорного процесу. Зокрема, коли буде розраховуватися ціна на 2010 рік, тоді будемо вести переговори про пільгові ціни».

Прем’єр-міністр вважає критичні заяви Президента України щодо отримання для України занадто високої ціни на російський природний газ необґрунтованими.

За її словами, Глава держави неодноразово вів переговори з вищим керівництвом Росії, але вони не увінчалися успіхом: «Всі ці переговори завершилися тим, що за поставку в Україну газу запропонували на 2009 рік ціну 450 доларів за тисячу кубометрів, а на транзит - 1,6 доларів за тисячу кубометрів. Мені вдалося цей негативний перелік подій припинити і переконати керівництво Росії повернутися до виконання Меморандуму, а також замість 450 доларів за тисячу кубометрів газу отримати для України ціну 228,8 доларів. При цьому технологічний газ для транзиту отримати на 25 доларів дешевше. Якщо Президент міг досягти кращих умов, то йому ніхто не заважав цього робити».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.