ГПУ вважає, що платний в’їзд до столиці - це вже занадто

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 23.01.2009 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6538

Заступник Генерального прокурора Віктор Кудрявцев вважає незаконним рішення Київської міської ради про введення плати за в’їзд до Києва транзитних автомобілів.

Про це він сказав сьогодні на брифінгу.

«Я як юрист вважаю це рішення незаконним. Це порушує права громадян. Такі збори не повинні стягуватися з народу», - сказав Кудрявцев.

При цьому він відзначив, що таку плату повинен передбачати закон, і вона не повинна вводитися Київрадою.

Як повідомлялося раніше, 22 січня Київрада вирішила ввести плату за в’їзд на територію Києва незареєстрованих у місті, тобто транзитних автомобілів.

Цим рішенням Київрада доручила Київській міській державній адміністрації визначити розмір компенсаційного збору на 8 основних в’їздах у столицю - Дніпропетровському, Бориспільському, Вишгородському, Гостомельському, Чернігівському, Житомирському, Овруцькому та Одеському.

Від “Аратти”: згідно із чинним законом "Про прокуратуру", прокурор повинен не висловлюватися публічно, "як юрист", а побачивши порушення закону вжити заходів, аби негайно припинити це порушення. В даному випадку у арсеналі прокурора є: внесення протесту на рішення Київради; внесення припису із вимогою скасувати акт самоврядування, який порушує закон; подання позову у суд і у такий спосіб скасування незаконного акту органу місцевого самоврядування. Більш того, у разі, якщо прокурор не вжив заходів реагування - то чинне законодавство кваліфікує такі дії, як бездіяльність.

А в даному випадку - мовиться не тільки про намір незаконного вилучення грошей у громадян, а й планування використання великих сум громадських грошей не за призначенням. У разі, якщо прокуратура буде лише коментувати зазначене рішення, "як юристи", а не здійснювати процесуальних дій, відповідно до закону - то це вже буде злочинна бездіяльність, оскільки незаконне рішення завдасть матеріальної шкоди інтересам громадян та суспільства.

До речі, щось не чутно прокуратури у ще одній практично аналогічній проблемі: незаконному підняттю КМДА тарифів на проїзд у громадському транспорті та комірного для юридичних осіб. І в цьому випадку, у бездіяльності прокуратури вже в навності ознаки кримінального злочину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.