Цінова війна. Електрички будуть дорожчати щомісяця

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.01.2009 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6539

Мінтранс зайнявся приміськими залізничними перевезеннями.

Знайома картина: "Європейська електричка".

Начальники залізниць повинні забезпечити щомісячну індексацію тарифів на приміські перевезення на рівні 3% зростання - відповідне рішення ухвалене на нараді в Міністерстві транспорту та зв'язку України з питань тарифної політики Укрзалізниці.

Також було вирішено укласти контракти між залізницями та обласними адміністраціями щодо повної компенсації збитків від перевезень у приміському сполученні за рахунок місцевих бюджетів, оскільки серед причин росту обсягів збитків від приміських пасажирських перевезень - незадовільний рівень компенсацій за пільгові перевезення.

Так, в даний час налічується 25 категорій пільговиків, проте ситуація з їхнім фінансуванням залишається критичною, при цьому законодавчі акти не дають права залізницям призупинити перевезення пасажирів на пільгових умовах.

У повідомленні Мінтрансу зазначається, що відтепер начальники залізниць будуть нести персональну відповідальність за виконання доручень по індексації тарифів та укладання контрактів між залізницями та обласними адміністраціями щодо повної компенсації, а також будуть відповідальними за поквартальний звіт з цього питання.

Крім того, вирішено до 3 лютого 2009 року розробити план заходів щодо створення на базі залізничних служб приміських перевезень регіональних дирекцій приміських перевезень.

"Якщо ми говоримо про інтеграцію в Євросоюз, про виконання умов вступу до СОТ, ми повинні відходити від радянської психології безкоштовних перевезень: в усьому цивілізованому світі жоден пасажир не може користуватися послугами транспорту, не придбавши квиток", - відзначив директор Департаменту залізничного транспорту Мінтрансзв'язку Михайло Макаренко.

За його словами, необхідно вести облік пасажирів-пільговиків, видаючи їм безкоштовні квитки, при цьому декларуючи, до якої категорії пільговиків цей пасажир належить. "Таким чином ми будемо знати, хто повинен оплачувати перевезення цього пільговика, і зможемо ліквідувати збитковість залізничних перевезень", - сказав Макаренко.

Варто відзначити, що, за інформацією Мінтрансзв'язку, в 2008 році прибутки залізниць від пасажирських перевезень склали майже 4 млрд грн, а витрати - понад 8,2 млрд грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.