У далекому минулому Місяць дивився на нас іншим боком

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 23.01.2009 18:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6541

У далекому минулому Місяць був повернений до Землі зворотною стороною.

Про це повідомляє New Scientist.

Ці результати, опубліковані в журналі Icarus, були отримані вченими з Паризького інституту фізики Землі.

Відомо, що Місяць постійно повернений до Землі однією стороною, оскільки період його обертання, навколо власної осі, збігається з періодом обертання навколо Землі.

Комп'ютерні моделі показують, що в результаті цього, кількість кратерів в східній півкулі (вважається, що плоскість нульового меридіану Місяця проходить через центр Землі і полюса супутника) Місяця має бути на 30 відсотків більше, ніж в західному. Схожим чином, під час дощу кількість крапель, що потрапляють на лобове скло машини, більше, ніж кількість тих, що потрапляють на заднє.

Учені виявили, що подібний ефект спостерігається, якщо обмежитися розглядом тільки молодих кратерів в східній півкулі. Навпаки, в західній півкулі частіше зустрічаються старіші утворення.

На думку учених, пояснити подібний розподіл кратерів може зіткнення Луни з великим астероїдом, що сталося у віддаленому минулому.

Вони вважають, що події відбувалися таким чином. Спочатку Місяць був повернений до Землі одним боком. Потім удар змусив супутник Землі обертатися навколо власної осі. Під впливом гравітації нашої планети рух сповільнювався, і врешті-решт земний супутник "застиг", повернений до Землі іншим боком.

На думку авторів роботи, ця подія відбулася 3,9 мільярда років тому. Учені вважають, що їхню теорію зможуть підтвердити нові дані, які зараз збирають індійський, китайський і японський апарати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.