Відлуння газової війни. Болгарія вимагає від Росії компенсацій

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 23.01.2009 19:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6542

Сьогодні Болгарія офіційно зажадала від Росії компенсації за газ, що недопоставлений через газовий конфлікт з Україною.

Про це повідомляє болгарський новинний сайт novinite.com.

Відповідна вимога міститься в листі, який міністр енергетики і економіки Болгарії Петро Дімітров вручив заступникові голови правління ВАТ "Газпром" Олександру Медвєдєву на зустрічі в Софії.

За даними болгарського уряду, збитки від недопостач газу склали близько 170 мільйонів левів (86 мільйонів євро).

Болгарська сторона пропонує Росії три можливі способи компенсувати втрати: за допомогою прямих грошових платежів, постачаннями газу за пільговою ціною або ж шляхом надання Болгарії доступу до російської газотранспортної мережі, щоб мати можливість отримувати газ з третіх країн, говориться в повідомленні.

На сайті наводяться слова Медведева, який сказав, що вимоги уряду Болгарії будуть вивчені. Він також відзначив, що переданий йому лист не містить ніяких посилань на російсько-болгарський газовий контракт.

Заступник глави правління "Газпрому" заявив, що Росія зобов'язується лише поставити Болгарії додаткову кількість газу, щоб відновити запаси палива в підземному газосховищі "Чирен". За словами Медвєдєва, Болгарії немає потреби транзитувати газ з третіх (центральноазіатських) країн через російську газотранспортну мережу, оскільки РФ в змозі постачати Болгарії потрібну їй кількість газу.

Представник "Газпрому" сказав, що існуть можливості постачати російський газ до Болгарії через Туреччину і Грецію, проте відзначив, що цей варіант ще вимагає обговорення. Водночвас Медвєдєв наголосиів на необхідності диверсифікації газотранспортних маршрутів, а не джерел постачання.

Під час зустрічі болгарський міністр проінформував Олександра Медвєдєва про те, що Болгарія хотіла б підписати новий контракт на постачання російського газу безпосередньо з "Газпромом", виключивши з цієї схеми посередників.

Раніше Олександр Медведев заявив в інтерв'ю болгарському державному телеканалу BNT, що "Газпром" виконає всі контрактні зобов'язання перед Болгарією і надасть компанії "Булгаргаз" недопоставлений, через конфлікт з українською стороною, газ на пільговій основі, що дозволить не виплачувати компенсації за заподіяну шкоду. Він також запропонував Болгарії направляти "всі подібні претензії українській стороні, яка перекрила трубопроводи".

Подробиці угоди між "Газпромом" і "Булгаргазом" не розголошуються. Проте, за даними болгарської щотижневої газети Capital, знижка складе 4% від вартості недоотриманого газу влітку і 8% - взимку.

За словами прем'єр-міністра Болгарії Сергія Станішева, ціна за 1 тисячу кубометрів "блакитного палива" для країни, яка повністю залежить від російського газу, нині становить 400 доларів. Болгарії щодня необхідно близько 12-15 мільйонів кубометрів газу.

Як повідомлялося раніше, постачання російського газу на Балкани припинилися 6 січня. "Газпром" заявив, що "Нафтогаз України" перекрив всі транзитні газопроводи.

Транзит поновився у вівторок, 20 січня, після досягнення домовленостей між прем'єр-міністрами Росії і України і підписання угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

Під час "газової" кризи в Болгарії були введені обмеження на споживання газу. Вони торкнулися більш ніж 350 крупних компаній, ще 44 великих виробництва зупинилися повністю. У минулу середу, після відновлення транзиту, всі обмеження були зняті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.