У бджіл виявили здатність впізнавати людей в обличчя

Автор/джерело -  © Лєнта.ru



Дата публiкацiї - 27.01.2009 10:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6559

Медоносні бджоли, як виявилося, здатні розпізнавати обличчя людини, навіть якщо вони ніколи не бачили його під таким кутом. Експерименти, які дозволили вченим дійти до подібного висновку, описані в прес-релізі Університету Монаша.

Якщо бджіл “знайомили” з двома проекціями обличчя, то вони впізнавали його в третій. Зображення авторів дослідження

Дослідники навчали бджіл розпізнавати обличчя, використовуючи досліди з нагородженням (якщо бджола підлітала до правильного обличчя, вона отримувала шматочок цукру) або покаранням (за невірний вибір комасі "пропонувалося" спробувати гіркий розчин). Зображення обличччя показували бджолам на плоскому екрані під різними кутами.

Після того, як комахи навчилися розпізнавати конкретне обличчя, дослідники провели серію контрольних дослідів. Виявилось, що бджоли, які бачили зображення обличчя в анфас і під кутом 60 градусів, здатні пізнати цю особу, повернену до них на 30 градусів. Комахи, "знайомі" тільки з однією проекцією обличчя, не могли пізнати його під іншим кутом.

Поки дослідники не можуть відповісти на питання, як саме бджоли розпізнають обличчя в іншій проекції. Комахи можуть або "виводити" усереднений портрет, або "в думках" повертати обличчя, що з'явилася в новому ракурсі, до вже знайомого положення.

Як підкреслюють учені, важливість їх роботи полягає в доказі факту, що бджоли з їх маленьким мозком (близько 0,01 відсотка від мозку людини) здатні вирішувати такі складні завдання. Якщо біологам вдасться зрозуміти принцип його організації, в перспективі (ймовірно, віддаленою) він може стати основою створення систем штучного інтелекту. На цей час всі вони погано справляються із завданнями розпізнавання складних об'єктів під різними кутами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.