Американці виявили головну причину ожиріння

Автор/джерело -  © «Оглядач»



Дата публiкацiї - 9.08.2006 22:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=656

За даними американських вчених, основною причиною епідемії ожиріння, що захлеснула США в останні десятиліття, є зростання продажів солодких газованих напоїв.

Близько третини всіх вуглеводів у дієті пересічного американця припадає на різні замінники цукру, половину з яких споживач отримує з газованих напоїв, зазначають вчені. Водночас, кожна додаткова банка солодкої газованої води в день може призвести до збільшення ваги на 15 фунтів (6,8 кілограма) протягом року, попереджають вони.

Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, здійснено за підтримки American Heart Association. За словами координатора дослідницького проекту доктора Френка Ху (Frank Hu), висновки авторів публікації ґрунтуються на ретельному огляді даних 30 наукових робіт, присвячених проблемам харчування у США, виданих протягом останніх 40 років.

"Ми спробували розглянути, що відбувається в цілому, не довіряючи окремим дослідженням", - зазначає Френк Ху, додаючи, що отримана картина підтверджує виправданість зусиль, які здійснюються останнім часом, для обмеження реклами й розповсюдження солодких газованих напоїв у США.

Основним підсолоджувачем, який входить до складу більшості прохолодних напоїв, є кукурудзяний сироп, що в надлишку містить фруктозу. На відміну від глюкози, цей моносахарид не здатний стимулювати вироблення організмом інсуліну, що бере участь у метаболізмі вуглеводів, і крім того, пригнічує вироблення лептину, що відповідає за відчуття насичення.

Відразу після публікації нового дослідження Американська асоціація виробників напоїв поспішила дорікнути його авторам у несумлінності й упередженості. Далеко не всі вчені приходять до висновку про зв'язки епідемії ожиріння зі зростанням популярності безалкогольних напоїв, і низку наукових робіт, які спростовують це припущення, було проігноровано авторами останнього аналізу, наголошується в заяві Асоціації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.