ЧФ РФ так провокує свій дочасний вихід з України

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 27.01.2009 16:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6562

ЧФ Російської Федерації все частіше ігнорує двосторонні угоди з Україною та українське законодавство. Якщо ця тенденція не зміниться, то згідно із Віденською конвенцією, Україна має право достроково припинити договір щодо перебування ЧФ РФ у Криму.

Про це на прес-конференції заявив Директор Першого територіального департаменту МЗС України Леонід Осаволюк.

«Останнім часом надзвичайно посилюється динаміка росту грубого і свідомого ігнорування Чорноморським флотом як двосторонніх угод укладених ще в 1997 році, так і законодавства України. Це стосується в першу чергу безконтрольного перетинання кордону України силами і засобами ЧФ, безконтрольного пересування територією України, участі у бойових діях і військових конфліктах ЧФ, тощо. Також, це стосується безпосередньо правопорушень окремими військовослужбовцями Чорноморського флоту», – заявив Осаволюк.

За його даними, за останні 12 місяців російські військовослужбовці ЧФ здійснили 521 правопорушення та 16 злочинів. Зокрема, це тяжкі тілесні ушкодження, зґвалтування, грабіж тощо. Також чимало порушень пов’язаних із перетинанням державного кордону.

«Статистика показує, з 1 вересня по 24 січня із 137 повідомлень про перетинання державного кордону кораблями ЧФ, 78 були надіслані з порушенням законодавства України. Це більше 50% порушень. В 17 випадках кораблі ЧФ свідомо відмовлялись від проходження прикордонного контролю», – зазначив голова департаменту.

Леонід Осавлюк натякнув, що через такі дії Україна може достроково розірвати договір про перебування ЧФ РФ у Криму.

«Про всі порушення, які здійснюються ЧФ на території України, дипломатичним шляхом інформується Міністерство закордонних справ РФ. Я хотів би нагадати вимоги Віденської конвенції про право міжнародних договорів. У ній зазначається, що суттєве порушення двостороннього договору одним із його учасників дає підстави для припинення цього договору», – підсумував він.

Втім, за словами Осавалюка, Україна не ставить за мету дострокове припинення цього договору.

Від “Аратти”: принагідно зазначимо, що участь військових кораблів та авіації ЧФ РФ у військвій агресії проти суверенної держави Грузія, очевидно, й є саме такою підставою. Вчиняючи ці дії, кремлівський генералітет наражав мирне населення АР Крим на небезпеку потрапити під контрудар грузинських Збройних Сил. І це треба усім чітко розуміти.

Чи думають про це, наприклад, комуністи чи "російські патріоти" із українськими паспортами у кишенях? У Кремлі про це - точно не думають. Бо за тамтешніми понятіями, людське життя - безцінне, тобто, нічого не варте.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.