На Банковій задумали розпродати українську ГТС? Під виглядом модернізації

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.01.2009 17:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6563

23 березня у Брюсселі відбудеться інвестиційна конференція щодо модернізації української газотранспортної системи.

Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко в Брюсселі на спільній прес-конференції з Головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, повідомила прес-служба.

«Ми ведемо відкриту політику і зацікавлені, щоб Європейський Союз розглядав Україну як надійного партнера в енергетичних питаннях», - сказав Ющенко.

Він запевнив, що під час газових суперечностей Україна не була причетна до несанкціонованого відбору газу та не мала заборгованостей перед РФ за спожитий газ. «Україна завжди виконувала і буде виконувати всі зобов'язання по транзиту», - сказав Глава держави, запевнивши також, що Україна виконає всі зобов'язання, які виникли внаслідок нових домовленостей з Росією, «хоча вони є непростими».

Водночас Президент зауважив, що українська ГТС потребує модернізації, хоча і є однією з найнадійніших в Європі. Саме з цією метою буде проведено березневу конференцію.

«Переконаний, ми все більше і більше будемо говорити про інтегрування української газової ГТС до європейської газової системи», - сказав Президент. У цьому контексті він зазначив важливість приєднання України в цьому році до договору про Європейські енергетичні співтовариства. «Ми пов'язуємо своє майбутнє з інтеграцією української ГТС до європейського ринку. І в цьому ми бачимо великі ідеї цієї конференції», - сказав Ющенко.

Зі свого боку Голова Єврокомісії Баррозу подякував українську сторону за запевнення в готовності виконати зобов'язання, що виникли внаслідок нових газових угод. Він підтвердив, що не мав сумнівів, що Україна не мала наміру зашкодити стабільним поставкам газу до європейських країн.

«Я абсолютно не судив про мотиви чи наміри, ми не маємо ніяких абсолютно сумнівів, що Україна не хоче підірвати стабільне постачання газу до Європи і не мала таких намірів», - сказав Голова Єврокомісії. - «Була проблема довіри до Росії і України як постачальника і транзитера газу до Європи, але ми бачимо, що це не був намір України проти Європи. Це було через проблеми між Україною та Росією». Відтак, за його словами, ЄС не вбачає в цьому негативного впливу в двосторонніх відносинах з Україною. «Ми бачимо, що Україна хоче поглиблювати відносини з Євросоюзом, і Європейський Союз, Європа будуть розбудовувати взаємини з Україною», - сказав Баррозу.

Останні події на газовому ринку переконливо засвідчили - європейські споживачі зацікавлені в енергетичному об'єднанні з Україною. «Безумовно, наразі можна стверджувати одне - криза в українсько-російських газових взаєминах, що так відчутно вдарила по європейських споживачах, дійсно говорить про необхідність об'єднання українських та європейських енергетичних мереж», - сказав Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

У цьому контексті він нагадав, що під час брюссельського візиту Ющенка голова Єврокомісії за підсумками переговорів чітко дав зрозуміти - в ході перемовин не йшлося про можливість укладення між Україною та ЄС прямих контрактів щодо транзиту російського газу. Так само не йшлося про конкретні комерційні проекти.

Таким чином, наголосив Соколовський, вочевидь зараз на перший план за своєю актуальністю безумовно виходить питання організації «більш стратегічних відносин» між Єврокомісією та українською владою.

Соколовський також нагадав, що Президент наголосив на важливості приєднання України до європейського договору про енергетичне співтовариство вже в цьому році.

Саме з цією метою сторони домовилися про проведення 23 березня у Брюсселі міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації української ГТС, додав Уповноважений Президента з питань енергобезпеки. Він особливо зазначив, що ідея проведення такого заходу з метою інтеграції української ГТС до європейської виникла за ініціативою українського та польського президентів ще в 2007 році - тобто невдовзі після першої серйозної кризи в українсько-російських газових відносинах. Він відзначив, що йдеться про одну зі складових Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору.

«Немає жодних сумнівів у тому, що найкраще поле для розвитку нашої співпраці в енергетичній сфері знаходиться саме в Європі», - сказав Б.Соколовський. Він особливо підкреслив, що Україна в цьому контексті завжди вела відкриту політику і зацікавлена, щоб Європейський Союз розглядав Україну як надійного партнера в енергетичних питаннях.

Соколовський водночас не виключив, що Росія може мати можливість приєднатися до процесу модернізації української ГТС. «Але, безперечно, майбутнє національної газотранспортної системи України - у її інтеграції до європейського ринку», - сказав він, наголосивши в цьому контексті на важливості запланованої на березень конференції.

Замість післямови. Ще задовго до сучасних подій, а саме у 2002 році Президент України Леонід Кучма і Президент Росії Володимир Путін підписали угоду про співпрацю у сфері розвитку ГТС України, внаслдок якої:

- було утворено ТОВ "Газотранспортний консорціум" із символічним статутним фондом;

- у 2004 році прем'єр Віктор Янукович підписав міжурядову угоду, яка передбачала добровільну відмову України від прямих закупівель середнєазійського газу та появу посередника РУЕ;

- у січні 2006 року урядом Юрія Єханурова фактично було легалізовано діяльність РУЕ та так званого СП із "Нафтогазом", яке фактично позбавило державу Україну її впливу внутрішній ринок газу.

Нагадаємо, тоді, у 2006 році Президент Віктор Ющенко публічно заявив, що готовий підписатися під кожним словом російсько-української угоди, яка фактично закінчила справу, розпочату Кучмою-Януковичем, тобто здачі енергетичної, а відтак: і економічної та політичної незалежності України.

Нагадаємо також, що у січні цього року, під час газової війни із Кремлем, прем'єр Путін запропонував реанімувати ідею газотранспортного консорціуму за участю країн ЄС.

Однак, як і в попередні рази, мовиться лише про позбавлення чи обмеження права власності України на стратегічну ГТС. При тому, абсолютно не йдеться про адекватну передачу українській стороні газодобувних чи газотранспортних активів Росії чи Європи.

Отже, виникає логічне припущення, що наразі команда із Банкової фактично реалізує настанову російського прем'єра, розпочавши реанімацію газотранспортного "ООО "МММ". Зрозуміло, під виглядом модернізації. Попри те, що ще не минуло й місяця, як усі наочно переконалися: ГТС України не тільки відповідає найсучаснішим стандартам, а й здатна, навідзнаку від європейських, практично миттєво змінити режим роботи таким чином, що цього не помітив жоден споживач.

То навіщо й яка зараз модернізація? Набиратися неліквідних боргів під час кризи?

Візмемо на себе сміливість нагадати спеціально для панів із оточення Президента та особисто Віктору Андрійовичу, що зміна форми власності ГТС України, у будь-кому вигляді і формі, категорично заборонена Законом.

Про проукраїнську чи не проукраїнську політику, ми вважаємо, що говорити, наразі, просто немає жодного сенсу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.