Президент Ющенко хоче прихватизувати українську ГТС

Автор/джерело -  © Ліга



Дата публiкацiї - 29.01.2009 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6573

Президент України Віктор Ющенко реалізує в газовій сфері практику подвійних стандартів.

Про це заявив народний депутат Давид Жванія, коментуючи заяву глави української держави про необхідність модернізувати газотранспортну систему України.

Як повідомила прес-служба Жванії, народний депутат пояснив: "Коли ми говоримо про модернізацію української "труби", це свідчить про те, що в ГТС вкладатимуться недержавні гроші, а, отже, вона де-юре буде у власності країни, а де-факто - розділена між інвесторами. Під час газового конфлікту з Росією Ющенко заявляв, що українська ГТС - в стабільному стані, а тому не потребує ніякої модернізації. Проте, приїхавши в Європу, глава держави зробив кардинально протилежні заяви. Це свідчить про те, що Президент використовує практику подвійних стандартів".

При цьому Жванія послався на, внесені в 2007 році, зміни в Закон "Про трубопровідний транспорт", які забороняють реорганізацію і приватизацію ГТС. "Роблячи відповідні заяви, Ющенко повинен розуміти: йому доведеться або вносити зміни до Закону, або ігнорувати законодавство і "здавати трубу". Не виключаю, що при залученні іноземних інвесторів відбудеться так звана прихована приватизація, що не відповідає не тільки законодавству, але і здоровому глузду", - сказав він.

Жванія попередив, що якщо уникнути ініційованої Ющенком приватизації ГТС не вдасться, то потрібно хоч би робити це законно, максимально прозоро та із залученням європейських партнерів і російської сторони. "Наприклад, це може бути створення консорціуму, в якому Україна, за будь-яких умов, повинна залишитися одноосібним власником газотранспортної системи", - відзначив народний депутат.

Як повідомлялося раніше, 23 березня в Брюсселі пройде інвестиційна конференція, присвячена модернізації української ГТС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.