Науковці знайшли автопортрет молодого да Вінчі

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 29.01.2009 22:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6575

Італійським дослідникам вдалося виявити невідомий раніше автопортрет Леонардо да Вінчі. Раніше вважали, що там зображено Галілея.

Леонардо да Вінчі. Автопортрет. 1511 р.

Про це повідомили джерела в міністерстві з охорони пам'яток культури Італії.

Як передає ІТАР-ТАСС, у розпал Міжнародного астрономічного року реставратори збиралися пред'явити світові рідкісний прижиттєвий портрет великого астронома й філософа Галілео Галілея. Його було зображено на картині, що зберігається в приватній колекції в області Кампанія, на півдні Італії.

Католицький дослідник Ніколо Барбателлі встановив, що персонаж на картині - це зовсім не Галілей, а Леонардо да Вінчі. Причому, йдеться про ранній автопортрет генія Відродження: на полотні художник маг вигляд на 20 років молодший, ніж на знаменитому автопортреті, виставленому у флорентійській галереї Уффіци.

Лабораторні дослідження підтвердили, що полотно з Галілеєм написане в Луканії (область Тоскана) значно раніше, ніж цей автопортрет Леонардо. Джорджо Вазарі, автор життєпису майстрів Відродження і їх сучасник, писав про перебування Леонардо в Луканії.

Пошуки, що привели до такого сенсаційного відкриття, почалися 5 років тому, коли Барбателлі вивчав живописні матеріали з історії лицарського ордену тамплієрів. Зараз картина проходить завершальну стадію експертизи в комісії, очолюваній Алессандро Венцозі, директором Національного музею Леонардо в рідному місті художника Вінчі.

Нагадаємо, що у грудні науковцям вдалося виявити три ескізи, які, можливо, належать пензлю да Вінчі. Їх було знайдено під час планового огляду картин у лабораторії Лувра на зворотному боці відомої роботи італійського майстра - "Мадонна і немовля зі святою Анною".

Також Леонардо да Вінчі може бути автором ілюстрацій до унікальної рукописної збірки шахових завдань "Про шахову гру" (De Ludo Schacorum), яку нещодавно знайшли в Італії.

Вітрувіанський чоловік Леонардо да Вінчі (канонічні пропорції)

Довідка

Видатний італійський художник і науковець Леонардо да Вінчі народився 15 квітня 1452 року. Творець "Таємної вечері" і "Джоконди" проявив себе і як письменник, рано усвідомивши необхідність теоретичного обґрунтування художницької практики.

Він віртуозно грав на лірі. Леонардо першим пояснив, чому небо блакитне. У книзі "Про живопис" він писав: "Синява неба з'являється завдяки товщі освітлених частинок повітря, яка розташована між Землею і чорнотою, що знаходиться вгорі".

Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою руками. Кажуть, навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками.

Леонардо Був вегетаріанцем.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.