У космольончиків наполягають: здоров’я тільки за гроші

Автор/джерело -  © Наталія ПЛАХУТА, “Газета по-київськи”



Дата публiкацiї - 30.01.2009 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6576

Прокуратура не змогла перешкодити міській владі упроваджувати платну медицину.

Після того, як прокуратура розкритикувала пропозицію КМДА про платні медпослуги, на сайті міськадміністрації з'явився новий варіант проекту на ту ж тему. Новий список платних послуг тепер загальний для всіх медустанов міста.

Раніше розцінки розроблялися для кожної поліклініки і лікарні окремо. З'явилася в проекті і рядок про те, що для малозабезпечених (пенсіонери, учасники ВОВ, багатодітні сім'ї й ін.) медобслуговування залишиться безкоштовним. Але заплатити за «незахищені шари» доведеться всім іншим.

Список послуг тепер складається з 1169 найменувань. У ньому не забули практично нічого. Окремо розписані розцінки на обстеження для тих, хто хоче виїхати за кордон або отримати посвідчення водія. Розписали на декілька сотень рядків вартість аналізів. А ще УЗД (ультра-звукове дослідження), рентген, МРТ (магнітно-резонансна томографія) - все це оплачується додатково. Найдешевше УЗД - печінки - 44 грн. А УЗД серця обійдеться аж в 418 грн. Рентгенографія від 24 грн (кисті або стопи) і вище. МРТ - від 600 до 750 грн.

«Оцінили» і консультації лікарів 46-ти спеціалізацій: більшість прийомів коштуватимуть понад 100 грн. Передбачений і такий пункт, як консультація лікаря вдома. Відвідини терапевта, наприклад, обійдуться в 27 грн 69 коп.

Помітно, що новий проект намагалися «підігнати» під розпорядження Кабміну №989, яким визначається перелік медпослуг, за які можна брати гроші. Мабуть, прагнуть «догодити» прокуратурі - у адже неї були претензії саме до того, що міський список значно виходить за рамки урядового.

Але претензій все одно багато. Наприклад, ухвала Кабміну «дозволяє» брати плату за лабораторні, діагностичні і консультативні послуги ТІЛЬКИ в тому випадку, якщо людина прийшла без напряму від лікаря, за власним бажанням. А медогляди можуть бути платними тільки для тих, кому потрібно отримати візу, отримати автомобільні права або зброю.

Або огляд вдома: урядова ухвала виключає плату за подібну послугу, якщо стан здоров'я не дозволяє людині з'явитися в поліклініку особисто. А в проекті розпорядження КМДА подібних роз'яснень просто немає. Тим же людям, які звикли звертатися до лікарів не тільки за лікуванням, але і за профілактичною допомогою, турбота про здоров'я влітатиме в копієчку.

Що взагалі з цього виходить? А те, що багато хто до останнього зволікатиме платний візит до лікаря. Значить, на виявленні захворювань на ранній стадії можна ставити хрест. А лікувати запущені хвороби не тільки дорого, але і деколи вже безрезультатно. А ще різко збільшиться число пацієнтів, яким знадобиться екстрена допомога, яка, знову-таки, не завжди дає результат. Загалом, турбота про здоров'я киян в наявності.

У яку суму оцінили лікарів
(наведена вартість однієї консультації, в грн.)

Невропатолог - 127
Гастроентеролог - 129
Уролог - 132
Акушер-гінеколог - 135
Ендокринолог - 133
Онколог - 134
Кардіолог - 131
Алерголог - 132
Офтальмолог - 131
Терапевт - 140
Хірург - 131
Психіатр - 79
Психолог - 84
Отоларинголог - 132
Інфекціоніст - 82

Пропозиції, зауваження і побажання за проектом приймаються до 24 лютого. Отже не соромимося, надсилаємо! Адже до цих пір вимагають відповіді і інші питання:

- Чи залишиться безкоштовною невідкладна допомога, за якою звертаються без всяких напрямів? І хто і як визначатиме ступінь невідкладності?

- А решта послуг, які не входять в список проекту розпорядження, залишаться безкоштовними?

- Навіщо ми взагалі платимо податки, якщо доведеться платити за те, що повинне фінансуватися з бюджету?

- Чому влада дозволяє собі ігнорувати Конституцію, яка гарантує громадянам України безкоштовну медичну допомогу?

Куди надсилати зауваження:

1. КМДА: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36

2. ГУ з питань цінової політики: 03150, вул. Лабораторна,1, або на пошту cinpolit@kmv.gov.ua

3. Представництво Держкомітету України з питаннь регуляторної політики і підприємництва: 01011, Київ, вул. Арсенальна, 9/1, 209 або на пошту kiev.gkrp@ukr.net




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.