У захисті повітряного простору України з’явилися «прогалини»

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 30.01.2009 14:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6579

Україна збирається утримувати чужу армію - бо не в змозі утримувати власну?

Міністерство оборони просить Міністерство фінансів України виділити хоча б 30 млн. грн. з метою відновлення електропостачання на стратегічних військових об’єктах.

Про це сказав міністр оборони Юрій Єхануров журналістам перед зустріччю з Президентом України Віктором Ющенком.

Він повідомив, що Міністерство оборони заборгувало за електроенергію 147 млн. грн., включаючи борги минулого року, а сплатило лише 38.

Водночас, міністр оборони зазначив, що міністерство самотужки не зможе сплатити борги за електроенергію. «Гроші не перерахуємо, бо їх немає», - сказав він.

Ю. Єхануров повідомив, що протягом останніх днів від електроенергії було відключено 72 військові об’єкти, в тому числі 8 об’єктів Повітряних сил на території України, які відповідно до постанови КМУ не можна відключати за жодних обставин.

Він зауважив, що кожен такий об’єкт з восьми контролює 150 км повітряного простору. І сьогодні українські Повітряні сили мають «прогалини» захисту.
«Якби в сусідніх країнах відключили ці об’єкти від електроенергії, то тих, хто це зробив давно би посадили на електричні стільці», - сказав він.

Він також розповів, що вчора, наприклад, курсанти Харківського військового інституту були змушені вечеряти при свічках. «Але це була не романтична вечеря», - сказав він.

Водночас міністр висловив сподівання, що протягом декількох годин буде наведено порядок.

Він також назвав області, в яких обленерго відключили електропостачання військових об’єктів, зокрема у Криму, Львівській, Чернігівській, Чернівецькій, Сумській областях.

Ю.Єхануров зазначив, що більше всього військових об’єктів відключено в Криму – 18, далі: Чернігівська – 11, Дніпропетровська – 10, Одеська – 9, у Львівській – 6, у Вінницькій та Харківській – по 4, у Донецькій і Житомирській - по 3. Луганській – 2 та по одному – у Чернівецькій та Сумській областях.

Загалом по Україні відключено 72 об’єкти, в тому числі 4 військові аеропорти.

Від “Аратти”: Якщо казати про електричні стільці, то, напевно, варто було б починати, як кажуть, із себе. Тобто, із генералітету та аскетів старшого командного складу національних Збройних Сил.

Наприклад, споглядаючи на яких автівках катаються українські генерали, абсолютно не приходить на думку, що так катастрофічно не вистачає грошей. При тому зазначимо ньюанс: за кількістю генералів та полковників - українська армія чи не світовий лідер.

Або, наприклад, варто б звернути увагу на тотальне розтринькування земельки, яка "надлишково" опинилася у власності МО. А куди поділися грошики від її продажу? Невже потрапили до державної кишені? Маємо великі сумніви, споглядаючи, як буквально під столицею, військові об'єкти на очах обростають комерційними прибудовами.

І що, шановний міністр буде стверджувати, що не бачив нічого подібного? Не повіримо. Бо він, разом із Президентом, який водночас є Головнокомадувачем - бачили оці прибудови зблизька. А Президент Ющенко - навіть мав нагоду роздивитися оті пейзажі із повітря, катаючись на військовому літаку... Ми навіть не будемо повторюватися про історію прихватизації військового містечка паном Балогою, про що ми вже писали.

Ми чомусь впевнені, що пану Єханурову не варто було б улаштовувати театральні шоу перед мікрофонами, демонструючи свою безпорадність. І винних, напевно, значно ефективніше шукати не у чужому городі. Бо, копієчка до копієчки - дивися, й не було б проблем із постачанням електроенергії на стратегічні об'єкти. Багато чого б не було. Хіба не правда?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.