Москва ще не закінчила соло на крантику. Персонально для Варшави

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 30.01.2009 18:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6582

Руками Фірташа Росія шантажує Польщу. Ціна питання - платня за послуги транзиту.

Зареєстрований у Швейцарії газовий трейдер RosUkrEnergo за 8 днів невиконання умов контракту з поставок газу до Польщі не надав жодної інформації польській нафтогазовій компанії PGNIG в цій справі.

Про це повідомила прес-секретар польської фірми Йоанна Закшевська.

«Ми досі не маємо жодної інформації від RosUkrEnergo», - сказала прес-секретар PGNIG.

Вона також повідомила, що PGNIG продовжує переговори з компаніями, котрі можуть компенсувати недопоставки газу по контракту з RUE, однак не уточнила їхні назви. За її даними, поляки ведуть переговори з 5 фірмами.

Закшевська повідомила, що газові сховища Польщі, в яких може зберігатись 1,6 млрд. кубометрів газу, на даний момент заповнені на майже 60%.

Прес-секретар PGNIG відмовилась коментувати можливий вплив зустрічі польського та російського прем’єрів 29 січня на форумі в Давосі та інформацію російської газети «Комерсант», яка стверджує, що «Газпром» вимагає від поляків зменшити ціну транзиту газу трубопроводом «Ямал-Європа» для повного відновлення поставок.

Цим газопроповодом, частина якого проходить територією Польщі, російський газ поставляється в Німеччину.

Як повідомлялося раніше, 26 січня PGNIG заявив, що продовжує недоотримувати щодоби 7 млн. кубометрів газу, законтрактованого RosUkrEnergo, який поставляв цей газ в Польщу через Україну.

Поставки газу мали відновитись до 22 січня після того, як український «Нафтогаз» та російський «Газпром» домовились про умови поставок та транзиту газу до 2019 року, чим завершили майже трьохтижневий конфлікт, що залишив 18 країн Євросоюзу без російського газу.

Підписаний 19 січня контракт «Газпрому» та «Нафтогазу» передбачає поставки газу без посередника, роль якого з 2006 року виконував RosUkrEnergo.

В Україні тривають суперечки, кому належать 11 млрд кубометрів газу, які знаходяться в українських газових сховищах й оформлені на RosUkrEnergo, за рахунок яких компанія мала забезпечити виконання своїх експортних контрактів, в тому числі, до Польщі.

«Нафтогаз» та прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко стверджують, що цей газ “Газпром” переуступив українській стороні за рахунок боргу RUE перед російським газовим монополістом.

Водночас, представники «Газпрому» 29 січня заявили, що передали українській компанії не газ, а лише право вимагання боргу RUE в розмірі 1,7 млрд. доларів.

Польща по контракту з RUE з листопада 2006 року щороку отримувала близько 2,5 млрд кубометрів газу.

Від “Аратти”: Ми аж ніяк не здивовані ні тим, що «Газпром», як фактичний власник РУЕ, не виконує свої договірні зобов'язання, ні тим, що сама РУЕ аж ніяк не пояснює одностороннє невиконання контракту.

Ми, українці, вже давно переконалися в тому, що для Кремля будь-які договори - аж нічого не варті.

Ми навіть не здивуємося, якщо Москва і її вірний Фірташ звинуватять у всьому Україну і прем'єра Тимошенко, мовляв, це вона перетнула кран до Польщі, або ще крутіше - вкрала чужий газ ( і, мабуть, спалила його на власній кухні). Бо ми це вже проходили й неодноразово.

Проте, нас дивує позиція ЄС. Адже Польща - не те, що Україна, а повноправний член Євросоюзу. Відтак, логічно, євроспільнота мала б не стояти осторонь, спостерегаючи, як Москва намагається реалізувати свій інтерес неправовими методами.

Невже, як і випадку із Україною, європолітики глобального масштабу будуть знову стверджувати, що немає сенсу втручатися у суперечку двох суб'єктів господарювання, не вбачаючи у тому очевидного політичного підтексту?

Навіть ми, із Києва, вже помітили: перекритий кран - це помста полякам за їхню позицію щодо агресивності Москви відносно Грузії та України. І ми добре пам'ятаємо, як ще задовго до цих подій, Варшава попереджувала: наступними, після грузинів й українців, суб'єктами агресії будуть поляки. Будуть, а точніше кажучи - вже є. І якщо Європа мовчки спостерегатиме - далі будуть інші країни. Тільки тоді зупинити агресію буде значно складніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.