Клерки підставили гаранта

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 31.01.2009 18:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6587

Президент Віктор Ющенко, як виявилося, не знає, що насправді діється у державі, слухаючи облудливих клерків. І це вже очевидний факт - бо вчора, у звернені до народу він, м’яко кажучи, повідомив не точні факти.

Голова Державного казначейства Тетяна Слюз заперечує інформацію Президента України Віктора Ющенка про виконання держбюджету в січні 2009 року лише наполовину.

Заява Голови Державного казначейства України Тетяни Слюз про стан виконання Державного бюджету України за січень 2009 року по доходах і видатках

За оперативними даними, станом на 31 січня 2009 року Державний бюджет України в цілому виконано на 101%, сума надходжень склала 12,2 млрд. грн.

Що стосується місцевих бюджетів, то виконання загального фонду місцевих бюджетів у січні 2009 року по надходженнях, порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилося на 330 млн. грн.

Пенсії у січні 2009 року виплачені стовідсотково. Розмір виплат пенсій склав 13,3 млрд. грн.

Також стовідсотково органами Державного казначейства профінансовані видатки по захищених статтях Державного бюджету.

Щодо видатків місцевих бюджетів, зокрема із виплати заробітної плати: станом на 1 січня 2009 року прострочена заборгованість із виплати заробітної плати по всіх місцевих бюджетах склала 1 млн. 21 тис. грн., прострочена заборгованість Державного бюджету на 1 січня 2009 року склала 15 тис. грн.

Також збільшилися надходження місцевих бюджетів до загального фонду. Такі надходження склали 3,9 млрд. грн. у січні 2009 року. Якщо порівняти виплату заробітної плати за аналогічний період минулого року, то касові видатки місцевих бюджетів з виплати заробітної плати минулого року склали без нарахувань 2 млрд. грн.

У січні Державне казначейство України достроково, протягом двох тижнів до завершення терміну, стовідсотково виплатило дотацію вирівнювання у розмірі 2,4 млрд. грн.

Крім того, Державним казначейством України були надані позички місцевим бюджетам на випадок тимчасових касових розривів по доходах та для виплатити у повному обсязі заробітної плати і погашення виплат по комунальних послугах. Сума таких позичок у січні склала 525 млн. грн., 297 млн. грн. – місцевим бюджетам. За аналогічний період минулого року сума позичок місцевим бюджетам склала 138 млн. грн.

Щодо виконання дохідної частини Держбюджету в лютому 2009 року, і виплати пенсій: виплата пенсій у лютому планується своєчасна, як і передбачено графіками.

Згідно з прогнозними показниками також планується своєчасне виконання дохідної частини Держбюджету у лютому 2009 року.

Отже, інформація, яка вчора прозвучала з боку Президента про виконання дохідної частини бюджету на 50%, як засвідчують цифри, не відповідає дійсності.

Державне казначейство, згідно з покладеними завданнями – це єдиний орган, який складає бухгалтерську звітність за виконання Державного та місцевих бюджетів, і будь-яка інформація, яка повинна висвітлюватися, повинна відповідати даним, які надаються органами Державного казначейства.

З оперативними звітними даними про виконання доходів бюджетів, як за доходами, так і видатками, можна ознайомитися на веб-порталі Державного казначейства України.

Як повідомлялося раніше, вчора, 30 січня в екстреному зверненні Ющенко поклав персональну відповідальність за економічну ситуацію в країні на прем`єр-міністра і заявив, що на сьогодні уряд не зібрав і половини запланованого на січень обсягу податків і зборів, назвавши причиною цього нереальність бюджету.

Президент від імені всієї країни висунув вимогу до уряду і парламенту негайно підготувати «чесний бюджет, де витрати відповідатимуть можливостям економіки».

Замість післямови. Якби Президент "помилився" вперше, можна було б не перейматися. Проте, останнім часом, із Банкової лунають "гучні факти", які можуть здивувати хіба що нардепа-мільйонера, який спостерегає зовнішній світ виключно через віконце своєї автівки чи вертоліту. За умови, що він не вміє користуватися комп'ютером і знає, що таке Інтернет виключно за чутками.

Підозра, що Президент Ющенко відноситься саме до такої категорії населення, поступово переростає у впевненість. Бо навіть, якщо клерки, зі своїх міркувань, кладуть на стіл і у вуха гаранту тільки те, що він хотів би чути, - немає проблем: аби, за бажання скинути ту локшину. Дефіциту інформації у Мережі поки що не спостерегається.

До речі, ніхто і ніщо не заважає панові Ющенку припинити гратися у типового російського баріна і опустившись на грішну землю, без супроводу кагалу клерків й натовпу ряжених, прогулятися пішки хоча б по вулицях Києва, проїхатися, разом із виборцями, у громадському транспорті тощо. Тобто стати тим, ким був колись - звичайним громадянином своєї країни. І ми впевнені, такий моціон принесе тільки користь. Було б бажання.

Мабуть-таки бажання немає, бо із кожним спічем Ющенко демонструє свою очевидну дивакуватість.

Для прикладу, візьмемо його перл про бандитські угруповання нардепів "Добряки", "Хромой" чи "Брокард". І де ці бандити? Хіба що у солідній фірмі, яка володіє світовим брендом, висловили публічний подив, оскільки назва "Брокард" у негативному змісті пролунала із вуст першої особи держави...

Проте, справа навіть не у тому, що гарант перебуває "у матриці". Проблема, як для України, полягає в тому, що за всією цією історією, очевидно, стоїть кукловод. Ззовні. Бо подібні "звернення" наносять очевидної шкоди іміджу нашої держави. Невже, пану Ющенку це не зрозуміло?

Очевидно, що ні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.