Готуй сани влітку. Зростання цін на газ було прогнозованим

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.02.2009 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6594

Підвищення ціни на газ для промисловості цього року на 75 відсотків стане економічним шоком для тих українських підприємств, які ще не встигли запровадити енергозберігаючі технології, вважають незалежні експерти.

Період економічного зростання, коли легше було залучити інвестиції та кредити для модернізації виробництва, завершився.

В умовах світової фінансово-економічної кризи українській промисловості залишилася тільки шокова терапія, сказав експерт центру «Номос» Михайло Гончар: «Те чи інше підприємство тепер, можливо, і хотіло б щось закупити, модернізувати, переоснастити, аби споживати менше газу, але воно не має звідки взяти гроші для цього. А якщо і має, то мусить одразу думати, за який кошт воно це повертатиме, коли ринки металургійної та хімічної продукції впали».

На думку експерта, до нинішньої дорожнечі палива варто було готуватися ще два роки тому. Але влада не вживала законодавчих та регулюючих заходів з підготовки економіки до зростання газових цін.

Як повідомляося раніше, за рішенням Нацкомісії з регулювання електроенергетики, гранична ціна газу для промисловості зросла на понад 75 відсотків без врахування ПДВ, цільових надбавок та транспортних видатків.

Від “Аратти”: власне, якщо звинувачувати владу - то це, в першу чергу, у халявній приватизації для тих, хто проштовхнувся до корита. Адже, ніхто із сучасних мільярдерів не купував, не будував, а прихватизовував підприємства, щоб косити бабло.

Відтак, про якусь модернізацію казати просто наївно. Фактично, біда не в тому, що уряд за рахунок платників податків не збагатив мільярдерів ( бо вони б ці гроші звично вкарали), а в тому, що в Україні досі немає національного капіталу. Те, що є - називається злодій у законі. Не більше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.