Учені з’ясували хто і чим пахне

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.02.2009 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6600

Швейцарські вчені з’ясували, що запах чоловічого поту набагато приємніший від жіночого.

Співробітники компанії Firmenich провели тест, результати якого показали, що жінки пахнуть цибулею, а чоловіки - сиром.
Про це пише британська газета The Daily Telegraph.

Під час дослідження компанії, що займається дослідженнями смаків і запахів для харчової та парфумерної промисловості, добровольцям було запропоновано два способи спотіти: або провести 15 хвилин у сауні, або присвятити таку ж кількість часу заняттю на велотренажері. Усього в експерименті взяли участь 49 чоловік - 25 жінок і 24 чоловіки.
Після того як зразки поту було піддано аналізу, з'ясувалося, що в жіночому поті міститься велика кількість сіровмісних речовин без запаху, які при контакті з бактеріями, що живуть під пахвами, утворюють тіоли - клас речовин, що мають характерний запах цибулі.

Піт чоловіків, у свою чергу, відрізняється за хімічним складом - у ньому присутня велика кількість жирних кислот, які при взаємодії з бактеріями виділяють сирний запах. Команда незалежних експертів, які брали участь у дослідженні, зазначила, що вважає запах жіночого поту більш неприємним.

Крістіан Старкенман, який керував групою вчених із Firmenich, заявив, що результати цього дослідження допоможуть розробити нові види дезодорантів для чоловіків і жінок. Однак деякі вчені вважають, що дані, які отримано в ході експерименту, не можуть використовуватися за межами Швейцарії, оскільки люди в різних країнах ведуть різний спосіб життя.

"Те, як ви пахне, залежить від того, що ви їсте, чим ви миєтеся, який одяг носите і який набір генів ви успадкували", - підкреслив професор Університету Кардіфф Тім Джейкоб.

Нагадаємо, наприкінці минулого року вченим вдалося довести існування запаху страху у людей. Дослідження фінансувалося Пентагоном, який поширив чутки про те, що феромон страху виділяється для використання в бойових діях як засіб наведення жаху на війська супротивника. Американське військове відомство, у свою чергу, спростувало цю інформацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.