Очевиде й невірогідне. Росія хоче і не хоче українську трубу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.02.2009 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6602

У Росії немає намірів приватизувати газотранспортну систему України, однак вона хотіла б управляти нею разом з Україною.

Про це сказав російський посол в Україні Віктор Черномирдін.

"Цю систему потрібно підтримувати, інвестувати в неї щорічно не менше $ 2 млрд., щоб її підтримувати в нормальному робочому стані. Цього ж не робиться, вони і заворушились: ось Росія хоче її купити, приватизувати. Не хотіли, і не хочемо, і не потрібна вона. І не потрібна нам система. Нам потрібна працююча система ", - сказав Черномирдін на прес-конференції в Москві.

"У консорціумі прописано, що це власність України. Нам потрібно, щоб вона працювала. І ми готові експлуатувати цю систему і керувати цією системою разом з Україною", - сказав він.

Посол також зазначив, що Росія не проти розширення учасників консорціуму.

Україна не отримає вигоди від реалізації проекту Nabucco, стверджує Черномирдін. "Nabucco йде повз Україну", - сказав він.

За його словами, якщо цей проект буде, "а я сумніваюся, що він буде, Україна тільки втрачає". "Україна дуже піклується про енергобезпеку Європи. Займайтеся своєю країною!" - Сказав Черномирдін.

Він вважає нереалістичним проект Nabucco: "Це все фантазії, і нічого іншого сказати не можу".

За словами Чорномирдіна, основною проблемою даного проекту є те, що він не забезпечений сировиною. "Вони вже побудували один безплідний трубопровід Одеса - Броди, нехай будують ще", - додав посол.

Черномирдін вважає, що Київ не піде на відкликання підпису під угодами про транзит та поставки російського газу в Україну. "Я не думаю, що до цього може дійти", - сказав він.

Як сказав посол, у Секретаріаті Президента України Віктора Ющенка раніше заявили, що можуть зайнятися відкликанням підписів з даних угод.

Нехай займаються. Поки що важко сказати, що там буде ", - зазначив Черномирдін.

Як повідомлялося, питання перебазування російського Чорноморського флоту не стоїть в даний час на порядку денному в російсько-українських відносинах, заявив Черномирдін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.