Дістав-2. Президент Ющенко документально засвідчив: Космосу закон не писаний

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.02.2009 14:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6614

Своїм Указом Президент України скасував розпорядження київського мера про підвищення цін на комунальні послуги.

Публікуємо Указ повністю.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 65/2009

Про скасування рішень голови Київської міської державної адміністрації

Голова Київської міської державної адміністрації 25 грудня 2008 року видав розпорядження № 1780 «Про погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів», № 1780/1 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів», якими в черговий раз порушив Порядок формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затверджений Кабінетом Міністрів України відповідно до наданих йому статтями 14 і 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» повноважень постановою від 10 липня 2006 року № 955 (з наступними змінами).

Крім того, при виданні зазначених розпоряджень порушено низку вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги», зокрема, щодо затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (частина третя статті 31), надання споживачам інформації про структуру цін/тарифів (пункт 2 частини першої статті 20).

Так, розпорядженнями від 25 грудня 2008 року тарифи на житлово-комунальні послуги для окремих споживачів збільшено у 3,5– 9 разів. Однак, за інформацією Національної комісії з регулювання електроенергетики України та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, нині діючі у місті Києві тарифи на теплопостачання, водопостачання та водовідведення для населення на 52– 67 відсотків відшкодовують собівартість відповідних послуг, а для комерційних споживачів – на 77 – 214 відсотків. Крім того, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги здійснено названими розпорядженнями без попереднього оприлюднення інформації з обґрунтуванням необхідності внесення змін до цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, надання споживачам інформації про структуру цін/тарифів.

Зазначені розпорядження видано головою Київської міської державної адміністрації з перевищенням повноважень щодо встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, оскільки Законом України «Про житлово-комунальні послуги» на Київську міську державну адміністрацію покладено лише повноваження зі здійснення взаємодії з органами місцевого самоврядування з питань надання житлово-комунальних послуг та регулювання цін/тарифів, контролю цін/тарифів на житлово-комунальні послуги та моніторингу стану розрахунків за них (пункти 4 та 6 статті 6), встановлення ж цін/тарифів на житлово-комунальні послуги віднесено до повноважень органів місцевого самоврядування (пункт 2 статті 7).

Крім того, розпорядження голови Київської міської державної адміністрації може призвести до погіршення умов діяльності окремих суб'єктів господарювання. Під час загострення ситуації у фінансово-економічній сфері багатократне збільшення витрат суб'єктів господарювання внаслідок необґрунтованого збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги може призвести до підвищення вартості товарів та послуг, що реалізуються суб'єктами господарювання, часткового безробіття, звільнення їх працівників, аж до банкрутства окремих суб'єктів господарювання.

Конституцією України проголошено гарантії захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, конкуренції у підприємницькій діяльності, прав споживачів (частина четверта статті 13 та частини третя та четверта статті 42). Статтею 25 Господарського кодексу України органам державної влади та органам місцевого самоврядування забороняється приймати акти або вчиняти дії, що визначають привілейоване становище суб'єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставлять у нерівне становище окремі категорії суб'єктів господарювання чи іншим способом порушують правила конкуренції.

Усупереч цим приписам розпорядженнями голови Київської міської державної адміністрації запроваджено дискримінаційний підхід стосовно окремих бюджетних установ та суб'єктів господарювання щодо розмірів тарифів, за якими їм надаватимуться житлово-комунальні послуги. Без будь-яких законних підстав розпорядженнями для окремих підприємств тарифи на послуги з водопостачання і водовідведення встановлені на такому ж рівні, як і для бюджетних установ. Це призведе до поглиблення перехресного субсидування у сфері житлово-комунального господарства, наслідком чого стане субсидування за рахунок одних споживачів неекономічного та неефективного споживання ресурсів (газу, тепла, води) іншими споживачами.

До того ж рішення голови Київської міської державної адміністрації від 25 грудня 2008 року № 1780, № 1780/1 усупереч статті 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», яка визначає актами місцевих державних адміністрацій розпорядження голови місцевої державної адміністрації та накази керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів, оформлено як розпорядження Київської міської державної адміністрації.

Ураховуючи викладене та відповідно до частини восьмої статті 118 Конституції України, частини другої статті 43 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» постановляю:

1. Скасувати розпорядження голови Київської міської державної адміністрації від 25 грудня 2008 року:

№ 1780 «Про погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів»;

№ 1780/1 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів».

2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

3 лютого 2009 року


Замість післямови. Отже, як засвідчує Указ Президента, столичний мер (юрист, за фахом), являє собою наглядний приклад зухвалого правового нігілізму. Такий собі князьок місцевого пошибу. Бо, нагадаємо, що це - вже другий Указ Президента, який скасовує незаконне рішення місцевої влади столиці України.

У зв'язку з цим ми вчергове дивуємося інфантильності ГПУ, яка, як відомо, знаходиться у столиці і, що найцікавіше, розтринькує гроші платників податків, сплачуючи незаконне комірне. Хоча, за логікою та буквою Закону, саме ГПУ та столичний прокурор мали б першими миттєво відреагувати на рецидив космічного самовправства.

Спеціально для пана Олександра Медведька нагадаємо, що чинний Кримінальний Кодекс передбачає цілком матеріальну кримінальну відповідальність посадової особи, яка перевищила свої службові повноваження, нанесши своїми діями суттєвої шкоди матеріальниму становищу громадян та суспільним інтересам. Тим більше - далеко не вперше. Де ж кримінальні справи? Немає.

Нагадаємо також, що у посадової особи правоохоронного органу також може настати цілком конкретна відлповідальність - за злочинну бездіяльність. Це теоретично, оскільки за КПК, даний злочин віднесено до підслідності прокуратури.

До речі, серіал "Дістав - ..." скоро може мати продовження. Як заявив на брифінгу заступник Балоги, Роман Безсмертний, предметом підготовки наступних Указів є декілька розпоряджень КМДА.

Відповідаючи сьогодні на питання про можливість відміни ряду непопулярних серед киян розпоряджень, зокрема розпорядження про введення оплати в поліклініках, Безсмертний сказав: "Економічний відділ Секретаріату Президента вивчає ці розпорядження… Я не виключаю, що деякі з них будуть скасовані… Ті, які найбільш негативно сприймаються киянами і більше всього обговорюються".

Отже, якщо ГПУ мовчить й не переймається, то show must go on. От тільки виникає закономірне питання: навіщо нам, платникам податків утримувати органи влади, які не виконують своєї роботи? Може дешевше заощадити кошти на шось корисне?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.