Західні цінності породжують психічні захворювання

Автор/джерело -  © Лео Люіс, “Нью-Йорк Таймс”



Дата публiкацiї - 10.08.2006 18:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=662

Швидке розповсюдження в Японії західних методів ведення бізнесу привело до зростання психічних захворювань і повинне в демографічній кризі, що заглиблювалася, заявили представники уряду.

Статистика показує, що 60% працівників страждають від "високої тривожності", а 65% відзначають стрімко зростаючий рівень психічних проблем.

Тим часом чисельність населення Японії скорочується, і уряд уперше визнав, що спад народжуваності пов'язаний з чинниками, що стосуються роботи. Керівники Японського інституту психічного здоров'я пов'язують ті ж чинники зі зростанням рівня депресії серед працюючих і рівнем самогубств, який залишається найвищим серед держав із високим статком.

Оплата й просування у залежності від заслуг викликають особливий неспокій, оскільки вони не вписуються в традиційну систему, засновану на старшинстві, яка панує в корпоративній Японії. У новій жорсткій атмосфері смертельної конкуренції між працівниками, стверджує Інститут населення і соціального страхування, молодь не відчуває достатньої фінансової стабільності, щоб створювати сім'ї.

Ця тенденція є гальмом для спроб японських компаній відповідати глобалізації шляхом введення робочих методів, наближених до американської і британської моделей. Велика кількість тимчасових співробітників, посилення готовності звільняти людей і нерівність оплати є їх зворотною стороною.

Прес-секретар Інституту психічного здоров'я заявив, що акцент на індивідуальних показниках призводить до сум'яття японських працівників, особливо тих, кому за 30. "У нових робочих моделях людей схильні індивідуалізувати, – сказав він. – Коли люди працювали командами, вони були щасливішими".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.