Акт вандалізму, чи…?

Автор/джерело -  © Василь Галатенко, “Вісті”



Дата публiкацiї - 4.02.2009 01:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6623

На меморіалі пам’яті жертв Голодомору поблизу Борисполя зникла бронзова скульптура.

26 листопада минулого року помпезно, за участю Президента України, обласного та районного керівництва, поблизу Борисполя було відкрито величний меморіал пам’яті жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Тоді говорили, що вартість його становить близько 9 мільйонів гривень. Та мова не про це.

Прямуючи минулого вівторка надвечір до райцентру, автор цих рядків був дуже здивований, помітивши в сутінках, що ніби зник один із головних елементів того пам’ятника – бронзова фігура помираючої української дівчини із затиснутим у руці колоссям пшениці.

Аби пересвідчитись, що так воно є насправді, довелось пригальмувати авто і дати задній хід. Дійсно, лише витоптана місцина залишилась від тієї скульптури.
Найперше виникла думка, що це – черговий акт вандалізму. Бронзу ж бо можна вигідно здати закупівельникам металобрухту. Однак, відразу сам собі і заперечив, оскільки у кишеню таку здобич не покладеш. А скористатись посеред дня та ще в такому місці якимсь механізмом не кожен наважиться.

Спробував зателефонувати кільком районним керівникам, щоб дізнатись якісь подробиці, але їхні телефони мовчали і того вечора, і наступного ранку. Народ же, як завжди, уже має кілька власних версій неординарної події.

За однією з них, ніби хтось чув, що ту скульптуру забрали на якусь реставрацію. Дивно, що можна реставрувати у металевого витвору мистецтва на третьому місяці його існування?

Друга версія більш правдоподібна і до гіркоти банальна. Її прихильники стверджують, що скульптору – автору меморіалу – елементарно не заплатили за роботу. Тому він, доведений до відчаю, і вдався до такого неординарного кроку, аби захистити свої законні права.

Що ж, у нашій державі все можливо.

Довідка.

26 листопада на трасі «Київ — Бориспіль», біля повороту до аеропорту, було відкрито меморіал до 75-ої річниці Голодомору в Україні. Пам’ятник, вартістю близько 9 млн. грн., збудований за ініціативи Бориспільської райдержадміністрації за спонсорські кошти, символізує мільйони жертв, які загинули голодною смертю на родючих чорноземах: бронзова скульптура помираючої дівчини, яка тримає в руках колосся пшениці. Далі — гранітний хрест і стіна пам’яті, де викарбувані уривки зі спогадів свідків голодомору 1932 – 1933 рр.

На урочистостях були присутні Президент Віктор Ющенко, голова Київської ОДА Віра Ульянченко, керівники Борисполя і району, депутати ВР і місцевих рад, мешканці різних районів Київщини. Про страшні картини 30-х років ХХ ст. розповідали старенькі бабусі, очевидці голодомору, яким на той час було по 10 років: Марія Терентіївна Кущ (с. Велика Стариця), Анастасія Автономівна Бедій (с. Глибоке), Ольга Федорівна Петрусь (с. Іванків). До меморіалу поставили сотні свічок, поклали квіти і землю з кожного району Київської області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.