МЗС України заявив, що Медвєдєв сказав дурне

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.02.2009 13:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6640

Сьогодні МЗС України заявив, що учора Президент РФ Дмітрій Мєдвєдєв недружньо видав бажане за дійсне.

Ми надаємо текст заяви МЗС без змін та коментарів:

Заява МЗС України у зв’язку із заявою Президента Російської Федерації Д.Мєдвєдєва

Українська сторона здивована заявою Президента Російської Федерації щодо компенсації збитків європейським країнам, які очевидно мали місце внаслідок припинення Російською стороною на початку січня 2009 року поставок російського природного газу в українську газотранспортну систему для його подальшого транзиту через територію нашої держави європейським споживачам.

Подібна емоційна заява є непартнерським і недружнім жестом до України та країн Європейського Союзу.

Згадане та інші висловлювання глави російської держави суперечать положенням і духу чинного Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року.

Українська сторона наполягає на тому, що не має жодних двосторонніх юридичних зобов’язань перед країнами Європейського Союзу щодо постачання їм російського природного газу. Уся повнота відповідальності за виконання договірних зобов’язань перед європейськими споживачами щодо обсягів і графіків поставок російського природного газу лежить - на Російській.

Україна, зі свого боку, чітко виконувала, виконує і буде виконувати ті зобов’язання щодо транзиту російського природного газу, які випливають з легітимних договорів і контрактів.

Натомість, саме з боку Росії на початку січня 2009 року в односторонньому порядку без попередження було припинено поставки газу і до України, і до Європейських країн через українську територію. Про це є незаперечні докази.

Саме Російська сторона, а не Українська в односторонньому порядку вийшла з українсько-російських договорів і домовленостей, досягнутих 2008 року на рівні Глав держав, керівників урядів та керівництва господарюючих суб’єктів України і Росії.

Російська сторона на етапі переговорів з Україною проігнорувала напрацьовані проекти двосторонніх документів, які мали б своєчасно врегулювати усі питання з транзиту газу до європейських споживачів.

Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу. Цей факт однозначно засвідчений спостерігачами міжнародної місії, яка працювала у країні, та підтверджений Єврокомісаром А.Пібалгсом.

Україна дотримувалася і дотримуватиметься норм міжнародного права та принципів, прийнятих у європейських країнах, зокрема з питань співробітництва в газовій сфері. Ми твердо переконані, що уникнути ситуації січня 2009 року зможе аналогічна позиція російських партнерів.

Задекларовану в сьогоднішній заяві Президента РФ готовність "уважно стежити за виконанням договору Українською стороною" можна розцінити як намір втручатися у внутрішні справи суверенної Української держави. У цьому зв’язку варто нагадати про існуючу міжнародну практику цивілізованого вирішення спорів, що, як правило, передбачається у відповідних документах про умови співробітництва, в тому числі в Контракті між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки від 19 січня 2009 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.