Червоний чи блакитний? Увагу і натхнення поділили між цими кольорами

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.02.2009 02:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6648

Учені з Університету Британської Колумбії (Канада), встановили, що червоний і блакитний кольори активують роботу головного мозку. При цьому червоний покращує увагу, а блакитний - сприяє творчому мисленню.

Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті університету. Робота з докладним викладом результатів з'явилася в журналі Science.

Ученим вже достатньо давно було відомо про існування позитивного впливу блакитного і червоного кольорів на роботу головного мозку. Проте різні дослідження розходилися в думці, який колір "кращий": згідно з одними результатами, мозку більше допомагав блакитний колір, а згідно з іншими - червоний.

Нові дослідження учених з Канади дозволили вирішити протиріччя, що склалося. Їм вдалося встановити, що ці два кольори по-різному допомагають мозку в різних завданнях, тому, власне, порівнювати їх не має сенсу. Так, наприклад, при виконанні завдань на увагу і концентрацію, червоний колір збільшує ефективність роботи майже на третину в порівнянні з блакитним. При цьому блакитний колір опинився більш пристосованим для завдань, пов'язаних з творчістю.

В рамках свого дослідження учені проводили серію випробувань за участю добровольців. Під час одного з них учасникам пропонувалося перевірити коректність списку адрес або знайти помилки в тексті, які показувалися на екрані комп'ютера. При цьому фон міг бути білим, червоним або блакитним. Ці випробування встановили перевагу червоного кольору в завданнях на уважність.

В рамках іншого тесту випробовуваним пропонувалося завдання, що вимагає творчого мислення. Наприклад, за хвилину від них вимагалося, дивлячись на екран комп'ютера, назвати якомога більше способів використання звичайної цеглини. Оригінальність і незвичність відповідей добровольців оцінювало жюрі, що складається з професорів і студентів. У цьому випробуванні "переміг" блакитний колір.

“Попереднє дослідження довело вплив блакитного і червоного кольору на ефективність пізнавальної роботи, але розійшлося в думках, - який саме колір забезпечує найбільшу ефективність", повідомляє Джульєта Жу (Juliet Zhu) - одна з авторів дослідження. “Це справді залежить від природи завдання.”

На думку авторів роботи, результати їх дослідження можуть бути використані в рекламних компаніях, а також при виробництві упаковок для продуктів.

За матеріалами Lenta.ru


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.