Росія не зацікавлена у модернізації української ГТС

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.02.2009 19:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6654

Росія не виявила бажання брати участь у міжнародній конференції з питань модернізації і розвитку української ГТС, яку планують провести в Брюсселі наприкінці березня за ініціативою ЄС.

Про це повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко на брифінгу в Мюнхені на Міжнародній конференції з питань безпеки, відповідаючи на запитання, яким чином Росія може брати участь в модернізації ГТС, оскільки є постачальником газу для його транзиту цією системою до Європи.

«Україна, по суті справи, для модернізації своєї ГТС має все необхідне на вітчизняних заводах. У нас є потужності і для будівництва газопроводів, і для їх реконструкції і модернізації», - сказала Тимошенко.

Разом з цим прем'єр зазначила, що конференції з питань модернізації і розвитку української ГТС, яку планують провести в Брюсселі наприкінці березня, відбуватиметься за участю європейських країн і на сьогодні Росія не висловила бажання взяти в ній участь. «На сьогодні підтвердили участь європейські країни, Російська Федерація на цю хвилину такої участі не підтверджувала і тому я можу сказати, що ця конференція збирається країнами Європейського Союзу», - сказала Тимошенко.

Як повідомлялося раніше, міжнародну донорську конференцію з модернізації української газотранспортної системи Україна і ЄС запланували на 23 березня в Брюсселі.

Від “Аратти”: Власне, ми також не бачимо причин, які б визначали російський інтерес в гарній українській трубі, тому, що ця труба українська, а не російська.

Москва вже котрий рік заявляє свої претензії на керування та власність української ГТС, що означає - інтерес Кремля полягає тільки у відчуженні унікальної системи із власності України, які б словесні пасажі не проголошувалися.

Власне, перекриття газу на Європу, яке відбувалося у минулому місяці, мало на меті, очевидно - вчинити тиск на Україну, аби у той чи інший спосіб заволодіти тим, що Москві не належить.

Тепер, очевидно, кремлівські політикани спробують провокувати штучне банкрутство НАК "Нафтогазу". Як засідчили слова Президента Дмітрія Медвєдєва, Росія намагатиметься переадресувати на Україну штрафні санкції європейських постачальників.

Ви скажете, мовляв, авантюра. Так. Але як назвати перекриття газу споживачам без будь-яких причин?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.