АМКУ закликає місцеву владу не бавитися із тарифами. Як це робить Льоня Космос

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.02.2009 12:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6657

Антимонопольний комітет України закликав місцеві органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування не допускати безпідставного підвищення і встановлення необґрунтованих тарифів на транспортні пасажирські перевезення.

З відповідними листами до голів обласних державних адміністрацій та голів обласних рад звернувся виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко, повідомляє прес-служба.

Йдеться, зокрема, про тарифи як на проїзд в міському транспорті, так і на перевезення всередині області, до затвердження вартості яких місцева влада має пряме та безпосереднє відношення. Тобто, це не тільки проїзд в автобусах, тролейбусах, трамваях і метро, а й в «маршрутках» комунальної форми власності.

Комітет наголошує на відсутності підстав для підвищення таких тарифів. Про це свідчить економічний аналіз ситуації, завершений в рамках справи щодо Київської влади і комунальних перевізників столиці, в результаті якої Комітет домігся зниження з 31 січня ц.р. тарифів на наземний транспорт і метро відповідно на 50 коп. та на 30 коп. За інформацією керівництва КП «Київський метрополітен», зменшення вартості проїзду в метро, наприклад, становитиме 70-100 млн. грн за рік.

Не може вважатися достатнім обґрунтуванням збільшення вартості перевезень і подорожчання природного газу для українських споживачів.

«Антимонопольний комітет закликає керівників регіонів приділити особливу увагу стану справ у сфері пасажирських перевезень, які стосуються кожного громадянина, і не допускати «ігор» з тарифами, які перевізниками погоджуються з владою, а отже мають перевірятися нею до останньої копійки, обраховуватися прозоро і обґрунтовано», – наголосив Мельниченко.

Причому, Комітет стурбований тим, що, як засвідчив аналіз, транспортні тарифи формують самі перевізники, доволі часто закладаючи необґрунтовані витрати чи завищуючи власні показники.

Тому, як зазначив в.о. Голови Комітету, до Міністра економіки Богдана Данилишина також надіслане офіційне звернення для того, щоб Державна інспекція з контролю за цінами та її регіональні управління провели перевірки додержання порядку формування, встановлення і застосування регульованих тарифів щодо відповідності законодавству та економічному обґрунтуванню. За результатами таких перевірок, у разі виявлення порушення, Мінекономіки матиме підстави вносити вмотивовані подання для втручання Комітету, що стане продовженням реалізації законного механізму впливу на транспортні тарифи, котрі підпадають під державне регулювання, як це було зроблено у випадку з вартістю проїзду в Києві. Відповідні дослідження ціноутворення здійснять і територіальні відділення Комітету.

«Необґрунтоване, непрозоре затвердження тарифів на пасажирські перевезення, розроблене на підставі внесених суб’єктами господарювання даних господарської і фінансової діяльності, є неприпустимим. Не може сьогодні з боку влади мати місце задоволення бажань перевізників отримувати надприбутки у будь-який спосіб. У таких випадках відповідальність керівників транспортних підприємств та відповідних державних службовців повинна бути невідворотною і суворою. Перевізники, які вирішили «погратися» у тарифи з народом, завищивши їх, мають бути публічно покарані, оштрафовані, позбавлені ліцензій. А замість таких повинні прийти інші, які обслуговуватимуть громаду якісно і порядно. Іншого шляху впливу на забезпечення інтересів суспільства в сьогоднішніх умовах немає», - підкреслив Мельниченко.

Замість післямови. На прикладі тієї ж столиці, ми бачимо, що КМДА на чолі із Черновецьким, м'яко кажучи, не переймається ні грізними листами АМКУ, ні Указами Президента, ні поданнями й приписами прокурора.

Бо, фактично, жодного тарифу не зменшено. Більш того, навіть і не йдеться про таку банальність, як повернення громадянам грошей, вилучених неправомірними діями місцевої влади. А це, до речі, не один і не два мільйони, вилучених із кишень громадян.

То ж який приклад отримали решта місцевих князьків? Правильно. Дерибан в Україні безкарний. Більш того, за успіхи у цій царині, навіть державні ордени роздають. За розбудову української державності. Від всенародно обраного гаранта.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.