Голівуд наврочив. Вчені виявили космічні камінці Армагедону

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 9.02.2009 18:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6662

Астероїд, який раніше вважався безпечним для Землі, з великою ймовірністю може врізався в планету, прийшли до висновку італійські вчені.

Дослідники виклали статтю зі своїми розрахунками на сайті arXiv.org.

Астероїд 1999 RQ36 було відкрито близько десяти років тому. Розрахунки показали, що шанси на зіткнення з Землею в найближчі 100 років для нього мізерно малі. Зазвичай астрономи не роблять довгострокових прогнозів. Однак команда італійських дослідників під керівництвом Оскара Арратіі перевірила ці прогнози.

При своїх розрахунках експерти врахували вплив ефекту Яровського. Суть цього явища, вперше передбаченого російською інженером-технологом Яровським, полягає у наступному: теплове випромінювання, нагріваючи поверхню астероїда, може надавати йому додаткове прискорення. Згідно з результатами Арратіі й колег, імовірність того, що 1999 RQ36 зіткнеться з Землею між 2169 і 2199 роками складає 1:4000.

Діаметр астероїда складає близько 560 метрів. Якщо тіло таких розмірів впаде в океан, то воно може викликати руйнівні цунамі по всьому світу, припускають вчені.

Астрономи також розрахували, що вплинути на рух 1999 RQ36, тим самим убезпечивши планету в майбутньому, буде можливим в період з 2060 по 2080 роки. Для цього необхідно буде зрушити його з траєкторії польоту на кілька кілометрів.

Крім того, найбільш відомим потенційно небезпечним астероїдом вважається також Апофіз-99942, який пролетить на відстані 30-40 тисяч кілометрів від Землі у 2029 році. Поки неясно, чи вживатимуть держави будь-яких дій по знешкодженню таких астероїдів.

Нагадаємо, раніше провідні вчені, що працюють під егідою ООН, закликали міжнародне співтовариство розробити програму протистояння реальній небезпеці, яка виходить від космічних тіл.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.