Вчора Президент Ющенко висунув звинувачення Тимошенко. Не оригінальні й не нові

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.02.2009 13:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6670

Учора на засідані РНБО Президент Віктор Ющенко так і не відокремив економіку від політики, а Юлія Тимошенко заявила, що його звинувачення просто не відповідають дійсності.

Ющенко розкритикував домовленості, досягнуті в ході газових переговорів між Україною та Росією. Президент зауважив, що в той час як Росія за останні три роки втричі підвищила ціну на газ для України, Україна, у свою чергу, не підвищувала ставку на транзит російського газу. Ющенко наголосив, що на сьогодні НАК «Нафтогаз України» несе великі збитки через низьку ціну на транзит: «Для того, щоб закупити російський газ за нинішньою ціною для технологічної прокачки, ми несемо затрати, які більші, ніж виручка від транзиту. Ну чи це не парадокс дипломатії?»

Глава держави вкотре висловився за необхідність переходу на ринкові відносини між Україною та Росією в газовій сфері та принцип синхронності їх ведення, відокремлення політики від комерційних питань.

Президент України наголосив, що вважає загрозливою для енергетичної безпеки України домовленість уряду України з Росією про щорічну купівлю в неї 50 млрд. кубометрів газу. За словами Ющенка, в контрактах між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» на 10 років зафіксовано, що українська сторона зобов'язана купити в російської не менше 50 млрд. кубометрів газу на рік. При цьому він зазначив, що в «легендарному» 2008 році Україна спожила 62 млрд. кубометрів газу, з яких 20 млрд. кубометрів – власного видобутку. «42 млрд. кубометрів – це імпортований газ у 2008 році. А ми з 2010 року маємо або взяти 50 млрд. кубометрів, або якщо і не брати, то заплатити за нього», – сказав Президент.

При цьому Ющенко додав, що згідно з умовами контракту реекспорт цього газу заборонений. При цьому, зазначив Президент, починаючи з 2010 року, російська сторона не несе ніяких зобов'язань щодо обсягів транзиту газу територією України.

Окрім того, підписані довгострокові угоди передбачають значні штрафні санкції за недовідбір законтрактованого обсягу газу (150% та 300% від його вартості залежно від пори року).

«Чому це зроблено? Це питання компетенції Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України і забезпечення газом споживачів у 2008–-2009 роках», –- вважає він.

Засідання РНБО з газового питання носило винятково показовий характер і скликане лише для того, щоб дискредитувати Уряд, зруйнувати прямі угоди, укладені між НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром» та повернутися до корупційного посередника «РосУкрЕнерго», - заявила на брифінгу прем’єр-міністр Тимошенко.

«Сьогодні зібрали показову Раду національної безпеки і оборони. І сьогодні остаточно стало зрозуміло, що це не Рада національної безпеки і оборони, це просто дах для всіх корупційних оборудок, які нажаль сьогодні відбуваються і в енергетичному комплексі. Насправді сьогодні була зроблена спроба розламати всі прямі угоди між НАК «Нафтогазом» і ВАТ «Газпромом» і повернутися до корумпованих тіньових посередників «РосУкренерго», - переконана глава уряду.

Юлія Тимошенко повідомила, що згідно з проектом рішення РНБО, яке планується сьогодні прийняти, Уряд зобов’язують повернутися до послуг «РосУкрЕнерго» , а також повернути цій компанії 11 млрд. кубометрів газу, які належать Україні, були придбані у «Газпрому» за пільговою ціною, аби РУЕ заробило на цьому 4 млрд. доларів. «А я хочу, щоб ці 4 млрд. пішли на здешевлення ціни на газ для населення та для промисловості», - зауважила Тимошенко.

«Це рішення РНБО спрямоване на те, щоб зруйнувати енергетичну незалежність України», - наголосила прем’єр-міністр.

Тимошенко також підкреслила, що ні за яких обставин не підписала би жодних контрактів, які б ставили інтереси України на другий план.

Тимошенко не виключає, що звернеться до суду з метою оскарження рішення РНБО з газового питання.

«Якщо буде збережено таке рішення РНБО, яке зараз нам роздали у якості проекту, де немає жодного слова правди і через слово повертаються, по суті справи, корупційні оборудки «РосУкрЕнерго», я оскаржу це рішення, яке буде оформлено Указом Президента, в суді і буду добиватися правди», - заявила вона.

Тимошенко впевнена, що Україна перемогла в газових переговорах, вийшла з цих переговорів сильною і з найнижчою ціною на газ. «Що ще потрібно цим корумпованим ділкам? Потрібно, щоб я їх на ринку залишила? Цього вони не дочекаються», - заявила вона.

Юлія Тимошенко підкреслила, що якщо РНБО навіть й ухвалить рішення про денонсацію газової Угоди, то «воно не матиме ніякої сили, тому що це Угода між двома господарюючими суб’єктами і ніякий орган, крім суду, нічого денонсувати не зможе».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.