Уряд прикрив сумнівний “бізнес” місцевих князьків - евакуатори і блокиратори коліс

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.02.2009 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6675

Кабінет Міністрів дозволив евакуювати машини тільки в разі блокування ними автомобільного руху.

Таке рішення ухвалено сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів.

«Ми також зняли питання, що інспектор ДАІ не може через яку-небудь службу викликати евакуатор, а тільки через службу Державтоінспекції», - сказала голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель.

За її словами, під час евакуації автомобіля, який заблокував автомобільний рух, складатиметься протокол, який зобов`язані підписати представник ДАІ, евакуаторник, двоє свідків, власник евакуйованої машини, а також страховий комісар, якщо він прибув на місце евакуації.

Кужель повідомила, що під час евакуації автомобіля обов`язково фотографуватимуть транспортний засіб. «Оскільки є дуже багато скарг, коли евакуюють нову машину, а власник забирає її зі штрафного майданчика вже пошкодженою, а відповідальності ніхто не несе», - пояснила вона.

Крім того, відповідно до затвердженого порядку евакуації пропонується в разі незаконного паркування автомобіля переважно використовувати блокування коліс. При цьому вартість евакуації встановлюватимуть у фіксованому розмірі спільним наказом Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Міністерства внутрішніх справ.

Крім того, Кабінет Міністрів доручив скасувати спільні накази Міністерства внутрішніх справ і місцевих органів влади, які раніше регулювали порядок евакуації машин, припаркованих з порушенням правил.

Від “Аратти”: ніхто не заперечить проти того, що Закон "Про дорожній рух" - треба безумовно виконувати, проте, це не означає право місцевих князьків перебирати на себе право здійснювати правоохоронну діяльність. А саме до цієї сфери належить фіксація і оформлення правопорушення. Згідно із законодавством ця функція покладена тільки на ДАІ МВС України. Інше - заборонено.

Можемо стверджувати, що застосування блокіраторів і евакуаторів щодо порушників ПДР, яке практикується місцевими князьками, - брутальне порушення закону, оскільки в даному випадку, особливо блокиратори коліс, що є спеціальною технікою, яка може використовуватися виключно атестованим співробітником ДАІ МВС. Тому, абсолютно не зрозуміло, на яких підставах ця техніка вільно продається усім бажаючим, зокрема паркувальним фірмам? Тим більше, що застосовувати блокиратор має тільки особа, яка наділена законним правом складання протоколу про правопорушення і тільки за умови, коли відсутній власник транспортного засобу, що скоїв правопорушення на час до його появи та складання протоколу. А хто такий паркувальник? Очевидно, що в даному випадку, він не є особою, яка уповноважена законом вчиняти процесуальні дії щодо фіксації правопорушення. А тим більше, незаконною є так звана платна послуга по розблокуванню коліс. Це - чистої води самовільне привласнення неповноважною особою владних повноважень поєднане із здирництвом чи шахрайством. Тобто - це дія, яка має ознаки кримінального злочину.

Це - вимоги закону і ніякі підзаконни акти, тобто відомчі розпорядження, накази чи листи не можуть мати над законом зверхньої дії. Тобто, є нікчемними із правової точки зору.

Тому ми вітаємо кроки уряду щодо наведення порядку і законності.

Ми закликаємо наших читачів, у разі застосування до них неправомірних дій так званими паркувальниками не залишати цього безкарним: а саме звертатися у міліцію та обов'язково писати заяви про злочин. У разі відмови працівника міліції прийняти таку заяву - ви маєте право оскарджити ці дії у пркуратурі та суді.

Інакше, це також терба розуміти, - порядку не буде. Поки ми самі його не наведемо.

Ми публічно звертаємося до Генерального прокурора Олександра Медведька із вимогою: провести розслідування і з'ясувати хто, на яких підставах продавав і продає спецтехніку особам, які не є працівниками правоохоронних органів, оскільки це, на наше переконання, також має ознаки злочину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.