Каганович би зрадів: замість пам’ятника Голодомору - синагога

Автор/джерело -  © Обком



Дата публiкацiї - 11.02.2009 17:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6676

У Полтаві вирішили побудувати синагогу на місці пам’яті жертв Голодомору.

Кати українського народу: Л.М. Каганович, Й.В. Сталін, П.П. Постишев, К.Є.Ворошилов. Январь 1934 года. РГАКФД.

Активісти низки полтавських громадських організацій, що приклали багато зусиль до увічнення пам'яті жертв Голодомору, стурбовані будівництвом синагоги, яке розпочинається, на місці, де вони заклали калиновий гай на згадку про померлих в 1932-1933 роках.

Ділянка землі в декілька соток, на вулиці Шолом Алейхема в обласному центрі, вже давно стала предметом суперечки між міською владою і представниками місцевих патріотичних сил.

Офіційним рішенням Полтавської міськради ця ділянка землі виділена єврейській громаді міста під будівництво синагоги, але з ним рішенням не погоджуються активісти громадських організацій, вважаючи цю ухвалу такою, що прийнята з порушенням закону.

Навесні 2008 року на місці будівництва майбутньої синагоги було закладено калиновий гай на згадку про жертви Голодомору. Тоді в заході брали участь навіть чиновники Полтавської ОДА. Але міська влада вважає цю акцію протизаконною. Буквально вже наступної ночі невідомі вирвали з коренем майже всі садженці.

24 листопада 2008 року громадські активісти в урочистій обстановці встановили на тій ділянці землі вісім православних хрестів. Але до ранку їх викрали.

Вчора будівельники почали обгороджувати огорожею ділянку землі під будівництво синагоги. Але місцеві активісти не збираються здаватися і заявляють, що перенесуть суперечку в судове засідання, оскільки вважають, що єврейська громада отримала землю порушуючи існуюче законодавство.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.