ЄС навряд чи погодиться робити експертизи україно-російських газових контрактів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.02.2009 19:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6680

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звернеться до Європейського Союзу з проханням провести експертизи газових контрактів, укладених між НАК “Нафтогаз” та ВАТ “Газпром”. Проте, екперти вважають, що ЄС не влізатиме у внутрішні справи України.

«Я хочу раз і назавжди спростувати звинувачення, які лунають з вуст учасників корупції на газовому ринку, що для України щось підписано не так. А для цього, щоб в цьому переконалась кожна людина в Україні, я завтра ж звернуся з офіційним листом до Європейського Союзу, щоб вони зробили офіційну експертизу підписаних контрактів і їх висновки, я переконана, буде чітко свідчити про те, про що говорю я», - заявила вчора на брифінгу Юлія Тимошенко.

«Я готова до будь-яких європейських експертиз щодо контрактів на постачання газу, контрактів на транзит», - підкреслила Тимошенко.

Водночас прем’єр-міністр заявила, що незважаючи на велику протидію, уряд відстоюватиме свої позиції з газового питання: «як би не було важко, я буду продовжувати цей шлях боротьби з цією просто безпрецедентною корупцією, яка, на жаль, продовжує розвиватися у тому числі, і, на жаль, під дахом РНБО».

В разі, якщо прем’єр Тимошенко офіційно звернеться до Єврокомісії щодо експертизи українсько-російської газової угоди, європейська сторона, скоріш за все, відповість відмовою, вважають незалежні експерти.

ЄС вже визначив газовий конфлікт між Україною та Росією як суперечку двох комерційних структур і не буде переглядати цієї позиції, сказав в інтерв’ю «Німецькій хвилі» директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

На його думку, Рада нацбезпеки та оборони не пояснила, що відбулося під час газової кризи та як відвернути такі кризи в майбутньому. А також не визначила, як Україна має реорганізувати систему транзиту та торгівлі газом.

Суперечки між прем’єром та президентом під час засідання РНБО були далекими від намагань відповісти на газові виклики, переконаний Гончар: «Відбувається банальна суперечка між тим, кого скинули з труби, і тим, хто намагається це місце монопольно посісти». Експерт сказав, що «Нафтогазу України» впродовж останніх років загрожує банкрутство через непрозорий газовий ринок та надмірне податкове навантаження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.