На вимогу громадян, влада Казахстану повернула в паспорти графу “національність”

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 13.02.2009 20:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6702

Уряд Казахстану повернув графу “національність” в нові біометричні паспорти. Як свідчення поваги до предків і на вимогу громадян.

Новий паспорт громадянина Республіки Казахстан

Про це повідомляє ІА "Казахстан Сьогодні". Чи вписувати в документ відомості про свою етнічну приналежність, вирішуватиме власник.

Графа розташовуватиметься на третій сторінці паспорта, яка призначена для заміток, передбачених законодавством Казахстану. В ухвалі уряду наголошується, що там тепер будуть розміщені написи: "MАЛIМЕТ/OBSERVATIONS" (казахською й англійською мовами), а також "УЛТЫ/НАЦИОНАЛЬНОСТЬ" (казахською і російською). Крім того, там з'явиться напис: "Національність в паспорті громадянина Республіки Казахстан вказується за бажанням власника".

Ухвала діє з дня публікації, тобто з 13 лютого 2009 року.

Нагадаємо, що біометричні паспорти, які відповідають міжнародним стандартам, громадянам республіки почали видавати в 2009 році. За інформацією на середину січня, такі документи вже отримали 2,7 тисяч чоловік.

Тим часом жителі країни стали висловлювати незадоволення тим, що в новому паспорті відсутня графа "національність". Депутати мажіліса (нижньої палати парламенту) заявили, що отримують велику кількість листів від обурених виборців. Депутат Бекболат Тлеухан назвав відсутність інформації про національну приналежність "знущанням над предками".

Уряд підтримав тих, хто виступив з протестом. 19 січня прем'єр-міністр Казахстану Карім Масімов дав доручення Міністерству юстиції повернути в документи цю графу. Ті, хто отримав паспорти нового зразка раніше, зможуть повернути їх для переоформлення.

Від “Аратти”. В Україні знущання над предками було узаконено на вимогу "політичних українців". Тепер українці "за пачпортом" - манкурти.

Манку́рт — термін із тюркського міфу, популяризований Чингізом Айтматовим у романі «І довше століття триває день» (1980). Позначає людину зі стертою історичною пам`яттю. За Айтматовим людину перетворюють в бездушне рабське створіння, повністю підпорядковане господарю, якщо вона забуває свою батьківщину, мову та історію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.