На Алтаї групою мусульман вчиненена наруга над язичницькою святинею теленгітів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.02.2009 04:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6716

Група приїжджих вчинила акти вандалізму на місці проведення язичницьких ритуалів теленгітов, одного з нечисленних народів Алтая. Зловмисники зламали ритуальне дерево, з гілок якого були зірвані пов’язані алтайцями ритуальні стрічки, розкидали недопалки і пляшки.

У алтайців, як і у всіх степових язичників, є звичай прикрашати ритуальними стрічками святі місця

Перекинути масивні ритуальні камені вандали не змогли, повідомляє "Інтерфакс".

Керівник Центру по відродженню традиційного світогляду жителів Алтая Акай Кінієв заявив, що група, імовірно, складалася із слухачів однієї з мусульманських шкіл. Поки не зрозіміло, звідки прибула група, і з громадян якої країни вона складалася.

Місцеві жителі затримали двох зловмисників і здали їх до міліції. Проте через деякий час вони були відпущені, і група залишила республіку. Після події був скликаний надзвичайний з'їзд теленгітів (курултай), завданням якого було, як повідомляється, не допустити міжетнічного і міжконфесійного конфлікту між алтайцями і казахами Кош-Агачського району.

За словами Кінієва, правоохоронні органи звинуватили організаторів курултаю в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і суд оштрафував старшого зайсана теленгітів на одну тисячу рублів.

Тепер питання про спаплюження місця проведення язичницьких ритуалів теленгітів буде розглядатися на сесії Кош-Агачської районної ради депутатів, яка відбудеться 27 лютого. До розслідування інциденту підключені також місцева прокуратура, МВС і ФСБ.

Кош-Агачський район розташований на півдні Республіки Алтай. З ним межує Монголія, Китай і Казахстан, а усередині Росії - Республіка Тива і три райони Алтая. У Кош-Агачському районі компактно проживають казахи, що переселилися сюди на початку XX століття і теленгіти, що складають відповідно 50 і 40 відсотків його населення. Ще десять відсотків доводиться на представників інших національностей, серед яких більшість складають росіяни.

У алтайців, як і у всіх степових язичників, є звичай прикрашати ритуальними стрічками кийра (інша назва - дьялама) святі місця - джерела і гірські перевали. Їх прив'язують на дерева або на встромлені в купи каміння палиці. Той, хто прив'язав стрічку, ніби вступає в духовний зв'язок з добрими духами, що мешкають в цьому місці. Звичаю, не дуже вдаючись до його глибинного сенсу, із задоволенням слідують туристи і далекобійники - щоб дорога була вдалою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.