Головний оборонець України відмиває грошики?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.02.2009 17:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6727

Міністерство оборони фінансується вчасно і у повному обсязі відповідно до Закону “Про Державний бюджет України на 2009 рік”, а видатки на Міністерство в цьому році більші, аніж у попередні роки.

Про це заявила на перс-конференції прем‘єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Глава Уряду вказала на необхідність раціонального використання бюджетних коштів та навела факти необґрунтованих витрат у Міністерстві оборони. Зокрема, за її словами, одному з військовослужбовців, при його звільнені, нарахована одноразова компенсація у півмільйона гривень. «Мені дуже сумно – якщо такий маленький бюджет, і міністр оборони постійно говорить про такий маленький бюджет, то тоді як пояснити такі факти в Міністерстві оборони: наприклад, одному з військовослужбовців при звільненні нарахували компенсацію півмільйона гривень одноразово», - сказала Тимошенко.

При цьому прем'єр-міністр стверджує, що аналогічних фактів нарахування компенсацій у зв'язку зі звільненням зі служби в Міністерстві оборони досить багато.

«Якщо Міністерство оборони так погано живе, то яке воно має право виплачувати по півмільйона вихідної допомоги окремим військовослужбовцям? Якщо так скрутно з грошима, навіщо так сильно переплачувати за харчування для військовослужбовців і платити значно вище за ринкову ціну монопольним структурам, які між собою пов`язані. По суті справи, вони відмивають кошти Міністерства оборони», - наголосила Тимошенко.

Вона підкреслила, що фінансування МО здійснюється вчасно і у відповідності із законом, ухваленим парламентом. «У Міністерстві оборони все фінансується відповідно до бюджету, й ніяких відхилень від закону й від бюджету не буде. Досить добре все фінансується», - заявила прем'єр-міністр.

В свою чергу сьогодні міністр оборони Юрій Єхануров вчергове публічно заявив, що його відомству катастрофічно не вистачає коштів. Він підкреслив, що Збройні сили і Міністерство оборони поки що забезпечують належний рівень безпеки, але констатував, що рівень живучості військових не є необмеженим. Зокрема, завершуються терміни використання зброї та озброєння, вони потребують ремонту, модернізації чи заміни.

Єхануров також висловив сподівання, що за результатами першого кварталу оборонний бюджет буде переглянутий. “Таким чином ми зможемо відійти від бюджету розпаду”, - констатував міністр і додав, що такий рівень бюджетного фінансування на сучасному етапі є лише у Молдові і Люксембургу.

“Всі інші країни підвищили рівень фінансування своїх збройних сил”, - підсумував Єхануров.

Говорячи про позицію прем’єр-міністра Тимошенко у питанні перегляду оборонного бюджету, Єхануров зазначив, що глава уряду йому відповіла: “Необхідно нагодувати народ”.

Замість післямови. Наразі відомо, що єдина країна, яка намагається збільшити військовий бюджет під час кризи - Росія. Проте, й ми про це неодноразово повідомляли, у росіян також кінці з кінцями не зходяться: реально йде скорочення витрат, навіть задекларованих, про що свідчить масове скорочення особового складу, перегляд витрат на утримання військових підрозділів, зокрема, бази ВМФ РФ у Севастополі.

А от куди зникають гроші платників податків, виділені на оборону - це вже питання до пана Єханурова, як до посадової особи. Наприклад, тільки за нашими спостереженнями суттєво скоротилися польоти військової авіації ППО під Києвом, хоча гроші на це - формально виділені. І куди ж вони зникли?

Нам вельми цікаво було почути версію міністра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.