Уряд намагається впровадити загальноприйняту практику підтримки банків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.02.2009 17:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6728

Уряд створив механізм підтримки комерційних банків через входження в їхні статутні капітали.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на прес-конференції повідомила, що відповідну Постанову Кабінету Міністрів щодо системи рекапіталізації комерційних банків України прийнято на сьогоднішньому засіданні уряду.

„Ми готові будемо перейти до зміцнення капіталів наших вітчизняних банків вже з кінця наступного тижня”, - наголосила глава уряду.

Тимошенко відзначила, що банку для отримання від держави збільшення статутного капіталу в обмін на частину акцій необхідно пройти спеціальні діагностичні процедури, які, зокрема, визначатимуть обсяг додаткових капіталовкладень.

За словами прем’єр-міністра, всі рішення щодо державної капіталізації банків прийматимуться на засіданні Уряду двома рішеннями – про входження в статутні капітали конкретного банку та про умови такого входження і обсяги капіталізації.

„Уряд зараз за бажанням банків може посилити капітал банків і тим самим дати їм можливість більш якісно працювати з клієнтами. Я думаю, що це допоможе банкам”, - наголосилаТимошенко та додала, що дана співпраця є добровільною.

Замість післямови. Механізм, ухвалений Постановою уряду - не є суто українським винаходом. Така практика наразі активно застосовується урядами країн ЄС щодо підтримки банків, зокрема із метою забезпечення гарантій недоторканості заощаджень вкладників та забезпечення поточного кредитування виробництва товарів та послуг. Зокрема, так робить уряд ФРН.

Наразі така процедура є більш ефективною, хоча постанова явно запізнилася, ніж так зване рефінансування НБУ, коли мільярди гривень зникли у невідомому напрямку, при тому ні вкладники своїх вкладів так і не побачили, проте, банки збільшивши прибутки, тим не менше не вийшли із небезпечного стану.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.