Науковці позбавили Китай ексклюзиву на шовк

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 18.02.2009 23:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6730

Китай не був єдиним винахідником технології виготовлення шовку. Це право може виборювати цивілізація долини Інду, одна з якнайдавніших цивілізацій.

Шовкові нитки, знайдені в долині Інду.

До такого висновку дійшли науковці з Гарвардського університету, які опублікували своє дослідження в журналі Archaeometry. Основні виклади наукової праці приведені на порталі Nature News.

Згідно сучасним уявленням, шовк був вперше вироблений в Китаї близько 5000 років тому (деякі фахівці називають цифри аж до 6000). Китайці ретельно оберігали технологію отримання шовкових ниток: найстаріші шовкові вироби інших країн датуються як мінімум 1500 роком до нашої ери.

Автори нового дослідження вивчали буси і намисто, знайдені при розкопках двох міст цивілізації долини Інду, - Хараппи і Чанху-Даро. У прикраси були вплетені шовкові нитки. Учені оцінювали товщину і форму окремих ниток. За цими показниками можна визначити, який вид тутового шовкопряда їх створив. Аналіз показав, що хараппські шовкові нитки були виготовленіі шовкопрядом з родини Antheraea, який мешкає лише в Південній Азії. Учені не змогли однозначно визначити походження ниток з Чанху-Даро, проте вони вважають, що їх синтезував шовкопряд, що відноситься до тієї ж родини. За китайський шовк "відповідальний" тутовий шовкопряд Bombyx mori.

Дослідники визначили, що хараппські шовкові нитки були виготовлені методом навивки. У Китаї використовували таку ж технологію, і вважалося, що вона була невідома в інших країнах аж до початку нашої ери. Шовкові нитки з долини Інду датуються від 2450 до 2000 роками до нашої ери. Таким чином, хараппська цивілізація винайшла технологію виготовлення шовку принаймні одночасно з китайською. На думку Шейли Вейнкер (Shelagh Vainker), фахівця з шовку з музею Ашмола при Оксфордському університеті, після виходу нової роботи пріоритет Китаю у винаході шовку може бути відновлений тільки після виявлення зразків, вік яких буде значно більше п'яти тисяч років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.