Розслідування кримінальної справи про вбивство журналіста Александова вдруге сфальсифікували

Автор/джерело -  © Остров



Дата публiкацiї - 19.02.2009 15:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6734

Підполковник міліції Ігор Криволапов, який звинувачувався у фальсифікації справи про вбивство слов’янського тележурналіста Ігоря Александрова та організації низки вбивств звільнений сьогодні в Апеляційному суді Запорізької області.

Про це повідомила незалежний журналіст Ніна Рикова.

Судова колегія під головуванням судді Олега Дутова, судді Валерія Фоміна і народних засідателів ухвалила звільнити прямо в залі суду з-під варти Ігоря Криволапова. З нього зняті звинувачення за епізодами Карпенка і Жемова, а епізод (історія зі списаним службовим авто), що залишився, за покаранням був співвіднесений зі вже відсидженим терміном (більше 5 років).

Інші міліціонери - Альберт Винничук, Сергій Шломін і Олександр Герасименко також сьогодні виїхали додому. Суд визнав, що у держзвинувачення не виявилося достатніх доказів їх провини, слідство проведене з грубими порушеннями КПК і Конституції України. В’ячеслав Апоз’янц (також фігурант історії з Вередюком) як і вищезазначені громадяни, залишені на підписці про невиїзд. Так вирішив суд, у зв’язку з направленням «справи Александрова на ДС.

Довічні терміни одержали Владимир Бойко і Михайло Орлов - за вбивства братів Карпенків і Жемова. Ще один в’язень - Сергій Костюченко одержав термін 7 років в’язниці (за нанесення важких тілесних пошкоджень учасникові «розбирань» в Краматорську). Двоє інших (Сергій Шерковец і Юрій Шевченко) також були звільнені в залі суду, так як їх термін знаходження під вартою погасив одержані терміни.

Після вироку суд оповістив ще і приватне визначення. Воно стосується слідчого Генпрокуратури України Олександра Каліфіцького. Як вважає суд, в ході досудового слідства він практикував незаконні методи збору доказів, тиск на обвинувачених і свідків, маніпулював громадською думкою (роздаючи інтерв’ю). Крім того, пан Каліфіцький відмітився рідкісною зухвалістю: надаючи свідчення як свідка, він погрожував підсудним прямо в залі судових слухань. Тобто виявив демонстративну неповагу суду.

Нагадаємо, під час процесу на лаві підсудних сиділо 10 чоловік, жителів Донецької області. Четверо з них - офіцери міліції. Ця група іменувалася до сьогоднішнього дня як «ОЗУ Криволапова», «банда «перевертнів у погонах», «ОЗУ Старе місто» та ін.

Обвинуваченим ставилася низка важких злочинів, зокрема: фальсифікація розслідування вбивства слов’янського тележурналіста Ігоря Александрова; отруєння раніше звинуваченого у вбивстві журналіста, але потім виправданого в суді Юрія Вередюка та його «інструктора» Ігоря Благова; викрадання і вбивство підприємців Краматорська братів Карпенків; викрадання і вбивство краматорського колекціонера ретро-авто Ігоря Жемова; викрадання краматорської школярки та ін.

Кримінальна справа, яка розслідувалася працівниками Генпрокуратури, складалася з десятків томів і судом досліджувалося 2 роки в Запоріжжі.

До сьогоднішнього дня визначенням суду всі епізоди, пов’язані зі справою Александрова, були виведені в окреме виробництво, і за ними знову належить провести нове розслідування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.