Справа Політковської закінчилася скандалом - цапи-відбувайли не пройшли

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.02.2009 18:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6749

Московський окружний військовий суд виніс виправдувальний вирок обвинуваченим у справі про вбивство журналістки “Новой газєти” Ганни Політковської.

Вирок суду був заснований на вердикті присяжних, які 19 лютого визнали провину обвинувачених недоведеної.

Того ж дня обвинувачені - Ібрагим і Джабраїл Махмудови, а також колишній співробітник МВС Сергій Хаджікурбанов - були звільнені з-під варти. Крім того, присяжні виправдали і звільнили підполковника ФСБ Павла Рягузова, який проходив по одному з епізодів справи про вбивство журналістки.

Під час обговорення вердикту присяжних, яке пройшло в суді 20 лютого, суддя заявив, що справу буде повернено в СКП (Слідчий Комітет Прокуратури) РФ для нового розслідування.

Тим часом адвокати виправданих фігурантів у цій справі закликали Генпрокуратуру не оскарджувати вирок. Так, адвокат одного з обвинувачених Мурад Мусаєв заявив: "Я закликаю прокуратуру: знайдіть в собі мужність, визнайте свої помилки і не оскарджуйте виправдувальний вирок".

За його словами, під час процесу не було допущено порушень, які можуть стати підставою для скасування виправдувального вироку.

Вердикт присяжних спровокував міжнародну реакцію.

Зокрема, Держдеп США висловив жаль, що вбивство Політковської так і не було розкрите. Крім того, в Держдепі призвали Росію "якнайскоріше знайти винуватців цього злочину і притягати їх до відповідальності".

Зі свого боку в ОБСЄ вважають, що, виходячи з вирішення суду, російські власті не в змозі забезпечити безпеку журналістів.

"Поки жодна гучна справа про вбивство журналістів, включаючи справу Політковської, не привела до засудження їхніх організаторів. В більшості випадків не були знайдені і покарані навіть виконавці", - заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міклош Харашті, слова якого наводяться в прес-релізі організації.

Як повідомлялося раніше, вбивство Політковськой було здійснене 7 жовтня 2006 року. Журналістка була застрелена невідомим в під'їзді свого будинку в Москві.

Тіло Політковськой було виявлене її сусідкою о 17:10 за московським часом в ліфті. У ліфті знайдений кинутий пістолет Макарова і гільзи. Вбивця чекав Політковську на першому поверсі, на сходовому майданчику.

Журналістка приїхала з магазина на своїй машині, узяла частину пакетів з продуктами і віднесла їх до квартири. Після того, як повернулася за іншими сумками, при виході з ліфта, вбивця вистрілив їй один раз в груди, після чого зробив контрольний постріл в голову.

Із самого початку правозахисники та журналісти запідозрили у організації вбивства відомої опозиційної журналістки Кремль.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.