В Кам’янець-Подільському впала Польська брама

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2009 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6752

В Україні продовжується руйнація історичних архітектурних пам’яток державного значення. Не дочекавшись реставраторів, Польська брама, яка є частиною фортифікаційних споруд XVI—XVII ст., що захищали Старе місто, нещодавно була зруйнована.

Фото від 22 лютого 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua

Ця випадок, можливо й пройшов би не поміченим, якби не спостережливість місцевих краєзнавців, які привернули увагу до цієї надзвичайної події.

За словами директора Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'яне́ць» Василя Володимировича Фенцура, відбулася саморуйнація вежі. Це трапилося 15 лютого. Можлива причина - перепад денної та нічної температур та волога, що накопичилася в тріщинах стін вежі.

На реставрацію Польської брами за проектом УКРзахідпроектреставрації необхідно було виділити 1 млн. 865 тис. грн. станом на 2007 рік. Минулого року на консервацію пам`ятки необхідно було виділити хоча б 870 тисяч гривень. Але, у нашій державі, такі кошти, як правило "з`їдають миші" десь на шляху до виконання робіт...

Маємо надію, що компетентні органи почнуть розслідування, яке дасть відповідь на питання, чому вчасно не почалися роботи з укріплення архітектурної пам`ятки XVI століття державного значення, хоча проект реконструкції був завчасно підготований і поданий керівництвом національного заповідника "Кам`янець".

Фото від 9 січня 2009 року. Автор - Ірина Пустиннікова - http://info.kp.km.ua

Довідка.

Польська брама XVI—XVII ст. Побудована в північно-західній частині Старого міста у Кам`янець-Подільському. За системою оборонних споруд вона подібна до Руської брами. В’їзд у Старе місто з Польських фільварків у XVI—XVIII ст. захищали п’ять башт, з’єднаних між собою мурами загальною довжиною 180 метрів, які ламаною лінією перетинали каньйон річки. Три башти були розташовані на правому березі, а дві — на лівому. Стіна, що перетинала русло Смотрича, мала два шлюзи, якими в разі потреби перекривали течію ріки. Найбільш укріпленою баштою була Надбрамна, через неї проходив в’їзд у місто.

У другій половині XIX ст. при прокладенні нової дороги Польську браму зруйнували. Залишились тільки мури з бійницями вздовж правого берега Смотрича та три башти, в яких згодом були розміщені кузні, від чого їх назвали Ковальськими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.