Столичний прокурор опротестував космічні тарифи

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2009 19:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6753

Прокуратура міста Києва опротестувала розпорядження КМДА про підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення.

Про це повідомила прес-служба.

За результатами вивчення законності актів органів місцевої влади щодо визначення тарифів на комунальні послуги для населення, прокуратурою столиці опротестовано розпорядження Київської міської державної адміністрації від 30.01.2009 року №№ 95, 96, 97, згідно з якими встановлено, затверджено та погоджено нові тарифи на теплову енергію та комунальні послуги для населення, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Ретельна перевірка засвідчила, що вищезгаданими розпорядженнями встановлено та погоджено тарифи, які застосовуються для населення взагалі та окремо – для категорій малозабезпечених верств. Це, фактично, повторює забезпечені чинним законодавством та надані державою соціальні гарантії для громадян, які мають недостатній для оплати таких послуг рівень сукупного доходу. Таким чином, попри заявлену позитивність наміру міської влади певним чином зменшити розмір оплати за житлово-комунальні послуги для окремих категорій мешканців, прийняті рішення суперечать діючому законодавству.

Крім цього, оскільки розпорядженнями КМДА погоджено тарифи на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води без узгодження з Державною інспекцією з контролю за цінами в місті Києві щодо економічного обґрунтування витрат на вказані послуги, відбулося пряме порушення вимог ст.ст. 22, 31 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, п. 52 постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.06 р. № 959, п. 95 постанови від 10.07.06 р. № 955 та п.п. 2–4, 6 Наказу Мінекономіки № 67 від 07.03.07 р.

Також, слід зазначити, що вказані розпорядження КМДА не лише зареєстровані та опубліковані з порушенням місячного терміну для прийняття від громадян зауважень та пропозицій до них, а й не погоджені з Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва в м. Києві, що суперечить вимогам ст.ст. 9, 21 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Як повідомлялося раніше, 1 лютого в газета «Хрещатик» офційно оприлюднила розпорядження КМДА №№ 95-97 від 30 січня 2009 року, що передбачають поетапне – з 1 лютого та з 1 квітня поточного року - приведення тарифів до економічно обгрунтованих витрат. Загалом передбачено підвищення у приблизно 2 рази на першому етапі, та ще у два рази – на другому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.